Közélet

Szeged is biztonságosabb lett az árvízvédelmi szakasz megújításával + FOTÓK

Szeged is biztonságosabb lett az árvízvédelmi szakasz megújításával + FOTÓK

2015. február 25., szerda
Szeged is biztonságosabb lett az árvízvédelmi szakasz megújításával + FOTÓK
arvizvedelmi_projekt03_gs

Az Alsó-Tisza vidékének leghosszabb, legnagyobb kiterjedésű árvízi védelmi szakasza újult meg egy több mint 1,2 milliárd forintos projekt keretében. A beruházás a Tisza és a Maros folyó bal partját, a szerb és a magyar határ közötti szakaszt, s így Szeged belvárosát is érinti.

Befejeződött a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló projekt kivitelezése, ami még 2013 októberében kezdődött.

Kozák Péter

, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője portálunknak elmondta, a 2006-os tiszai árvíz tapasztalatai után határozták meg a szükséges intézkedéseket, és a megvalósult árvízvédelmi fejlesztés közel 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben. „A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy mintegy 40 ezer köbméter földanyag beépítésével leterhelő paplan épült a 2006-os árvíz során leginkább szivárgó vizekkel érintett szakaszokon. 1500 folyóméter hosszúságban megújult az úgynevezett újszegedi kistámfal, 150 folyóméter hosszban új kistámfal-szakaszok épültek meg, ami a magassági hiányok kezelése szempontjából fontos. Mintegy 15 kilométer hosszban a védvonal magassági- és kiépítési hiányokat megszüntettük, vagyis a töltés magasságát megemeltük, illetve stabilizált útburkolatot kapott a szakasz. Ezeken felül 7 gátőrházunkat is korszerűsítettük” – sorolta Kozák Péter, hogy milyen rekonstrukciós munkákat végeztek a 85%-ban az európai unió által támogatott projekt keretében. Az ATIVIZIG igazgatója elmondta, hogy a védekezési munkák egyik fontos eleme az előrejelzés, hogy a szakemberek megfelelő időben értesüljenek a vízrajzi adatokról. Ezt a célt öt vízrajzi monitoring állomás és a kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukciójával tudják biztosítani. Kozák Péter kiemelte, hogy a szegedi állomásra beépítettek egy folyamatos vízhozamészlelést lehetővé tevő speciális berendezést is. A projekt tartalmazta továbbá a Maros bal parti hullámtéri véderdő rekonstrukcióját is.

Juhász Tünde

kormánymegbízott az ünnepélyes projektzárón azt hangsúlyozta, hogy 65 ezer ember védelmét, biztonságát szolgálja a most lezárult fejlesztés. „Ennyien laknak ugyanis azon a területen Csongrád megyében a Tisza és a Maros bal partján a szerb határtól a román határig húzódik, beleértve Újszeged jelentős részét, Szőreg, Deszk, Klárafalva, Ferencszállás, Újszentiván, Tiszasziget, Kübekháza és Kiszombor települések lakosait” – közölte. A Csongrád megyei kormánymegbízott emlékeztetett, hogy a Tisza és a Maros folyók bal partja mentén elhelyezkedő terület, a Torontáli öblözet Magyarország egyik legalacsonyabban fekvő árterülete, s Juhász Tünde szerint ezért is fontos, hogy Szeged belvárosa mellett a másik oldal árvízvédelmi rendszere is biztonságosabbá vált a fejlesztés eredményeként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.