Közélet

Összefogással a Homokhátság óvodáiért

Összefogással a Homokhátság óvodáiért

2015. február 27., péntek
Összefogással a Homokhátság óvodáiért
Still0227_00002

15 évvel ezelőtt alakította meg tíz homokhátsági település intézménye az Óvodák Kistérségi Egyesületét. Ezzel egy olyan – már korábban is létező – együttműködést tettek hivatalossá, mely az óvodák támogatását és a közös problémamegoldást segítette. Február 24-én Zákányszék adott otthont az Egyesület soros ülésének, ahol a protokolláris döntések mellett szakmai programmal is várták az óvodavezetőket és pedagógusokat.

Az összefogás elsődleges céljai közé tartozik hátránykompenzáló, tehetséggondozó és egyben szórakoztató gyermekprogramok szervezése, melyek hosszú évek óta népszerűek a gyermekek és a szülők körében is. Ilyen – már hagyománnyá alakult – programok a kistérségi karácsonyi ünnepség, ahol több mint 300 gyermek vehet részt meseelőadáson. Minden tavasszal szintén több száz résztvevővel zajlik a sportnap, emellett számos rajzpályázat és mesemondó verseny is hozzájárul a gyermekek fejlődéséhez – tudta meg a Móranet az egyik alapító tagtól,

Kosztyu Gyulánétól

, aki a Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda vezetője, s egyben az Egyesület alelnöke. Az Egyesület komoly munkát fektet az óvodákban nevelő munkát végző óvodapedagógusok és vezetők szakmai segítésébe is – hangsúlyozta

Sádtné Papp Ibolya

elnök, a Ruzsai Hétszínvirág Óvoda vezetője. Az együttműködést megkönnyíti, hogy a hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező óvodák közös problémákkal és feladatokkal találkoznak, a folyamatos tapasztalatcsere minden nevelő számára hasznos. Az elnök asszony elmondta: jelenleg például a gyermekétkeztetés okozza a legtöbb fejtörést az óvodáknak, az élelmezésvezetők között napi szintű a kapcsolattartás. A három éve csatlakozó Domaszéki Kincskereső Óvoda vezetője szerint is számos előnnyel jár, hogy egy nagyobb közösséghez tartoznak. Ujváriné Koczkás Orsolya kiemelte, nagy segítség számára, hogy az aktuális szakmai kérdéseket meg tudják osztani egymással az óvodavezetők és közös megoldásokat tudnak kidolgozni a minőségi nevelés érdekében. Az Óvodák Kistérségi Egyesületének zákányszéki ülésén az intézményvezetők és az óvónők szakembertől kaptak válaszokat aktuális munkajogi kérdéseikre. Az Egyesület szervezése nélkül egy ilyen szintű előadáson csak a fővárosban vehettek volna részt – mindezzel időt és pénzt is megtakarítottak, melyet a későbbiekben a gyermekekre tudnak fordítani. Sádtné Papp Ibolya hangsúlyozta: egy ilyen szerveződés nem csupán a gyermekek és az óvodapedagógusok javát szolgálja. A településen élők jó közérzetéhez is hozzájárul, ha elégedettek a helyi óvodával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.