Közélet

A Magyar Nemzet élére D. Horváth Gábor kerül, a HírTV elnöke Simicska Lajos lesz

A Magyar Nemzet élére D. Horváth Gábor kerül, a HírTV elnöke Simicska Lajos lesz

2015. február 6., péntek
A Magyar Nemzet élére D. Horváth Gábor kerül, a HírTV elnöke Simicska Lajos lesz
exit_kijarat_tavozas

Lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió vezetői pénteken - olvasható az mno.hu portálon. Már megvannak az új vezetők, a HírTV elnöke Simicska Lajos lesz, a Magyar Nemzet főszerkesztője pedig D. Horváth Gábor - erről Simicska Lajos tájékoztatta az Átlátszó blogot.

A

közlemény

szerint pénteken benyújtotta fel-, illetve lemondását

Liszkay Gábor

, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,

Gajdics Ottó

, a Lánchíd Rádió főszerkesztője,

Élő Gábor

, az MNO főszerkesztője,

Szikszai Péter

, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese,

Csermely Péter

, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és

Szerető Szabolcs

, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese. Az Index elérte,

Simicska Lajost

, akinek az érdekeltségi körébe tartoznak a médiumok. Azt közölte a portállal, meglepetésként érte a vezetők lemondása, ő is most próbálja kideríteni, hogy mi történt.

Ahogy fogalmazott

: "kirúg minden orbánistát". Az

atv.hu-n

megjelentek szerint azt közölte, ő sem tudott előre a döntésről, arról akkor értesült, amikor az olvasók, és ezt különösen nehezményezi. "Árulásnak tartom, és mellbe vágott" - idézi a portál a vállalkozót, aki hozzátette, megoldja a problémát, és holnapra mindenki megismeri az új struktúrát.

hirtv_mno_lanchidradio

A Népszava internetes kiadásában csütörtökön este megjelent cikk szerint Simicska Lajos arról beszélt a lapnak:

totálissá válhat a médiaháború

, ha a kormány az RTL-lel való békülés jegyében öt százalékra csökkenti, ugyanakkor kiterjeszti a reklámadót.

Cégviszonyok

A Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap – és Könyvkiadó Kft.-ben az Opten adatai szerint minősített többségű befolyása van Liszkay Gábornak, és az ügyvezetői feladatokat is a most lemondott főszerkesztő látja el - írja az

Átlátszó blog

. (a kisebbségi tulajdonos a Simicska-közeliként ismert Pro Aurum Zrt.). A 2014 májusi taggyűlési állapot szerint Liszkaynak 174, a Pro-Aurumnak 36 szavazata volt. A Hír Tv-t kiadó HírTV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-ben a három igazgatósági tag egyike Liszkay, egy másik pedig a ma a Lánchíd Rádió főszerkesztői posztjáról lemondott Gajdics Ottó. A tulajdonosi viszonyok pontos megoszlásáról nincs aktuális információnk, mindenesetre 2013 tavaszáig a Pro Aurum 50% feletti befolyásal bírt, de Liszkay Gábornak is volt tulajdonrésze. A Lánchíd Rádiót kiadó Lánchíd Rádió Kft. két tulajdonosa az Infocenter.hu Média Zrt. és Liszkay Gábor, de Liszkay a többségi tulajdonos. Az Infocenter.hu Média Zrt. Nyerges Zsolté, korábban Fellegi Tamás érdekeltségébe tartozott. Nyerges és Simicska közeli szövetségesnek számítanak. Ezt az infografikát pedig tavaly augusztusban közölte a HVG, a jelzett tulajdoni arányok akkori adatok szerint pontosak voltak:

simis

Liszkay eladta tulajdonrészét

A cégadatok szerint Liszkay tulajdonosa is a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-nek, Simicska a Magyar Narancsnak adott

nyilatkozata szerint

Liszkay eladta ezen tulajdonrészét Pro-Aurum Zrt.-nek, ami szintén Simicska Lajos tulajdonában van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.