Közélet

Latorcai: szükség van az őszinte emlékezésre

Latorcai: szükség van az őszinte emlékezésre

2015. február 22., vasárnap
Latorcai: szükség van az őszinte emlékezésre

A holokauszt sorstragédiájának feldolgozásához szükség van az őszinte emlékezésre, a saját múltunkkal való szembenézésre, csak ezáltal remélhetjük, hogy sikerül valamit jóvátennünk a szörnyűségekből - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára vasárnap Hódmezővásárhelyen.

A politikus A XX. századi népirtások Európában és a keresztény-zsidó együttélés színterei ma című tudományos konferencia zárónapján úgy folytatta: ami ezen is túlmutat, az a közösségvállalás az egykori és a mostani üldözöttekkel, vannak ugyanis olyan bűnök, amelyeket csakis a jelenben és a jövőben lehet jóvátenni. A haláltáborokban meggyilkoltakat nem támaszthatjuk föl, de kötelességünk a gyűlöletkeltés elutasítása, a kiállás az elesettekért, a megfélemlítettekért, az üldözöttekért, az aktív cselekvés – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, hanem az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája. Ébren kell tartani az emlékét, hogy a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, melyek egyszer már megtörténtek. A vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával is közelebb lehet jutni a Pilinszky János költő által megfogalmazott célhoz: "jóvátenni azt, ami megtörtént" - fejtette ki Latorcai Csaba. A kormány több milliárd forintot fordított a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett emlékév projektjeire és további 1,8 milliárd forinttal segítette a civil szervezeteket könyvek, oktatási segédanyagok, filmek elkészítésében, kulturális rendezvények, megemlékezések szervezésében – tudatta a politikus. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése a kormány kifejezett szándéka, ezért 2015-ben is több kiemelt projektet támogat: 4,5 milliárd forintot biztosít az átfogó zsinagóga-rekonstrukciós programra a fővárosi Rumbach utcai zsinagóga és az Alma utcai szeretetotthon felújítására, a miskolci és a szegedi zsinagóga állagmegóvási munkáira, a rabbiképző könyvtárának megmentésére. A kormány foglalkozik a zsidó temetők megmentésével is. Ehhez jogi szempontból rendezni kell a temetők helyzetét és meg kell teremteni a munkálatok szervezeti kereteit is – közölte Latorcai Csaba. A háromnapos tudományos tanácskozáson hazai és külföldi kutatók tartottak előadásokat a huszadik századi népirtásokról. A konferencia zárónyilatkozata szerint az esemény legfőbb tanulsága, hogy Európában sok nemzet hordoz magában jogos sérelmeket, de egyetlen nép fájdalma, egyetlen ember halála sem helyezhető a másik elé. A zárónyilatkozat kiemeli: a nemzetek, államok, felekezetek közötti konfliktus soha többé nem torkollhat népirtásba, minden vitás kérdést a méltányosság, az egyéni és közösségi jogok, egymás szempontjainak kölcsönös figyelembevételével, az erőszak minden formájának elutasítása mellett lehetséges csak rendezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.