Sport

Labdarúgás: egy húron pendülnek – az egységben rejlik a Rock Klub titka

Labdarúgás: egy húron pendülnek – az egységben rejlik a Rock Klub titka

2015. február 11., szerda
Labdarúgás: egy húron pendülnek – az egységben rejlik a Rock Klub titka
ikv_alsovaros_rock_klub03_gs

„Először kicsit ódzkodtam ettől a névválasztástól, féltem, hogy sztereotípiákra építve megbélyegeznek minket” – különleges kezdeményezés szemtanúi lehettek az utóbbi másfél évben a szegedi labdarúgás követői. Nagy György csapatkapitány szerint a Rock Klub FC csak nevében tréfás, az egyesület tagjai viszont kellő elhivatottsággal és komolysággal végzik a dolgukat.

„Nagyon sok véletlen egybeesés vezetett odáig, hogy ez a csapat megszületett, így például az, hogy a középiskola befejezése után Kelebiáról Szegedre jöttem munkát keresni, pedig nem ismertem itt senkit” – kezdte válaszát

Nagy György

arra a kérdésre, honnan jött a csapatalapítás ötlete. Kifejtette, a Tisza-parti városban egy zenekarban találkozott

Kovács Somával

. Évekkel később pedig már mint jó barátja meccsére látogatott ki a Szabadság téri pályára, ahol akkoriban a Szentmihály PSE játszotta hazai találkozóit. „Nagyon megtetszett, amit láttam, rögtön bevillant, milyen jó lenne, ha én is játszhatnék nagypályán. Viszont sokkal egyszerűbbnek láttam, ha a saját baráti társaságomat fogom össze, hiszen akkor nem nekem kell beépülnöm egy már meglévő csapatba” – emlékezett vissza. Az első gondolatot elhatározás követte, majd a barátoknak egyre kitartóbban emlegette egy saját együttes indításának lehetőségét. „Nem nagyon hittek a többiek a dologban, először ki is nevettek. Hosszú ideig tartott, mire sikerült elfogadtatnom velük az ötletet, végül pedig akkor vett jó irányt az ügy, amikor sikerült beszereznem egy fél mezgarnitúrát. Persze, nem volt pénzünk, vagy támogatónk, de Soma hathatós segítségével egyre több játékos érdeklődött az elképzelés iránt, így 2012 telén komolyabban is elkezdtünk szervezni egy csapatot” – mesélte a cséká. Miután tagdíjakból sikerült kiegészíteniük a felszerelésüket, Nagy György felkereste a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetőjét,

Nógrádi Tibort

az új formáció létrehozásának szándékával. „Azelőtt sohasem találkoztunk, de kifejezetten tetszett neki az ötlet, én pedig még jobban fellelkesültem ettől” – tette hozzá.

nagy_gyorgy01kf

A hivatalos bajnokságban való elinduláshoz elengedhetetlen volt, hogy a csapat egyesületi formában működjön. Ennek kialakításában a Városi Rock Klub vezetője,

Vadász János

nyújtott segítséget, és bár a bürokrácia útvesztőin csak nehezen vergődtek át Nagy Györgyék, a révbe érkezés után már csak a névválasztás terhe nehezedett következőleg a fiatalok vállára. „Rengeteget ötleteltünk, akadtak egészen nevetségesen hangzó elképzelések is, aztán jött, hogy legyünk Rock Klub. Először kicsit ódzkodtam az elnevezéstől, féltem, hogy sztereotípiákra épülve megbélyegeznek minket. Kaptunk is hideget-meleget, egy-két településen még kipécéztek minket. Összességében azonban úgy látom, ez a név inkább vicces, valahol a tréfa és a komolyság határán helyezkedik el. Ettől függetlenül mi maximálisan komolyan vesszük ezt a dolgot, mindenki beleadja a szívét-lelkét ebbe a csapatba” – mondta el a gárda tízese.

Az első lépések

A Rock Klub FC első

hivatalos mérkőzését

2013. augusztus 25-én játszotta, és a Pázsit SE vendégeként elszenvedett 6-2-es vereség a végeredmény ellenére is előrevetítette, hogy a rockerek a liga üde színfoltjává válhatnak az idény folyamán. Az újonc a kifejezetten erős mezőnyben sem vallott szégyent, 24 forduló alatt 15 pontot gyűjtve, az IKV Alsóvárost megelőzve lettek utolsó előttiek Balla Tamásék. Az első győzelmet az Újszentiván elleni 2-1 jelentette 2013. november 2-án, majd a következő tavaszon akadt egy öt meccsből álló veretlenségi sorozata is a Rock Klubnak. „Az első szezon arról szólt, hogy összeálljon az együttes. Sokat számított például, hogy

Bódy Péter

személyében érkezett hozzánk egy jó kapus. A meccsek elején rendszerint lassan lendülünk ugyanis játékba, Peti pedig éppen abban tudott segíteni, hogy ezekben a kritikus szakaszokban biztonságot nyújtott hátul. Ez nagyon megdobta a csapatot. Nagyjából ott kezdett el megmutatkozni, hogy kialakulóban van a játékunk, amikor legyőztük az Újszentivánt. Ezzel azok az emberek is látták, hogy lehet keresnivalójuk nálunk, akik jól tudnak futballozni, de nem hittek addig a csapatban” – mutatott rá Nagy György. Kitért rá, a klubnál jelenleg is az építkezés folyamatában tartanak, de immár közel ötven igazolt játékos alkotja a gárdát, ráadásul a keret átlagéletkora is igen alacsony. Mindezeknek köszönhetően a Rock Klub az új szezonban egy U19-es csapatot is elindított, aminek révén a társaság a megyei IV. osztály mindkét csoportjában képviseltetheti magát.

keac_rock_club15_gs

„Vigyázunk az ellenfélre és igyekszünk egy olyan intelligens futballt játszani, függetlenül a tehetségtől, amivel nem rontjuk a játék színvonalát. Próbálunk korrekt focit csinálni, emellett pedig nem veszekszünk a pályán, ha kikapunk, senki nem hibáztat senkit az öltözőben. Ez az, ami egységet kovácsol, ettől működik jól a csapat” – jellemezte hitvallásukat a csapatkapitány. „Nem fordulhat elő, hogy valaha is fizetett játékosokat fogunk idehozni. Mi nem ebben látjuk az amatőr labdarúgás lényegét. Ez csapatmunka, ez egy közösségi munka, ez egy közösség, illetve a közösség után egy csapat. Együtt sportolunk, mindemellett pedig nyíltak vagyunk bárkit befogadni, aki szeretne ehhez a brigádhoz tartozni” – tette hozzá. Kiemelte, a megyei negyedosztály további csapataira sem tud rosszat mondani, hiszen a riválisokra sem jellemző az erőfoci, mindenki igyekszik játszani a játékot, ezért kifejezetten kellemes élmény ebben a régióban pályára lépni hétről hétre.

Otthonra találna a Rock Klub

„A mi életben maradásunk Nógrádi Tibortól is függött, ő nagyon sokat segített nekünk. Az első és legfontosabb dolog az volt, hogy segített abban, hogy kedvezményesen juthassunk pályához a hazai meccsekre. A csapat nevében ezt ezúton is szeretném neki megköszönni, rengeteget jelent, hogy mellénk és az ügyünk mellé állt” – árulta el Nagy György. A csapat az elmúlt időszakban a Felső Tisza parti stadion műfüves pályáján játszott pályaválasztóként, ugyanakkor a Szeged városától kapott kedvezmény lejárt. Mivel a gárda bevétele főként a tagok által befizetett tagdíjakra korlátozódik, a pályabérlés a jövőben igen nehézkesnek ígérkezik jelen állás szerint. Megoldást jelenthetett volna ugyanakkor egy kompromisszumokra épülő megoldás. A repülőtér és a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola mögött áll egy pálya, de igen leromlott állapotban. A rendőrség a terület karbantartása fejében engedélyt adott az egyesületnek, hogy ott eddzen, míg az MLSZ pályafelújítási programja keretében lehetőség nyílt a rekonstrukcióra, ezáltal a pálya alkalmassá válhatott volna bajnoki mérkőzések rendezésére is.

rock_klub_fk_II_28_gs

A Rock Klub FC-t működtető egyesület összesen hatmillió forint támogatást nyert el a szövetség pályázatán, amely további másfél millió forint önrészt írt elő a megvalósításhoz. A pálya a város tulajdonában áll, így logikusnak tűnt, hogy a szükséges összeg előteremtésében az önkormányzat segítségét kérje a csapat. Bár a sportbizottság megszavazta a támogatást, annak kifizetésére az októberi választást követően már nem került sor. A klub mindössze egy értesítést kapott arról, hogy a szegedi önkormányzat visszavonta a korábbi vállalását. „A város saját területét hoztuk volna rendbe, amire a szakközépiskolának egyáltalán nincs pénze. Az ott álló melléképület össze fog dőlni pár éven belül, senki sem tartja karban” – mondta csalódottan Nagy György. Ugyanakkor kifejtette, ahogy a korábbi problémák esetében, úgy a pályagondokkal is meg fognak küzdeni. A pénzügyi kérdések másodlagosak, amíg egy összetartó közösség alkotja a csapatot. „Stabilabb a hátterünk, mint a kezdetekkor volt, fenn tudunk maradni. Persze, ebből senki sem fog anyagilag profitálni, és pont ez a jó. A megyei futballnak nem szabad a pénzről szólnia” – fogalmazott a csapatkapitány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.