Egyetem

Közlekedésbiztonsági pályázatot hirdet az NFM általános iskoláknak

Közlekedésbiztonsági pályázatot hirdet az NFM általános iskoláknak

2015. február 11., szerda
Közlekedésbiztonsági pályázatot hirdet az NFM általános iskoláknak

A gyerekek tudatosságának növelése a célja annak a 100 millió forintos közlekedésbiztonsági pályázatnak, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) és a Közlekedéstudományi Intézettel (KTI) együttműködésben hirdetett meg általános iskolák számára.

A pályázatot bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón

Becsey Zsolt

, a minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a 100 millió forintos pályázat célja a balesetek megelőzése. Fontosnak nevezte emellett, hogy a legfogékonyabb korban neveljék a szabályok és más emberek tiszteletére a gyerekeket. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a pályázat első fordulójában legkevesebb 50, de akár 100-150 ezer forintot is elnyerhetnek az iskolák, a második fordulóban pedig már egymillió forintot kapnak a nyertes intézmények. Becsey Zsolt reményét fejezte ki, hogy ezek az összegek sok iskolát ösztönöznek majd pályázásra. Hozzátette: nemcsak az állami intézmények, de minden általános iskola indulhat a pályázaton, amelyet terveik szerint – és a sikerességtől függően – a következő években is kiírnak majd.

Hanesz József

, a pályázat szakmai partnerének, a Kliknek pénteken kinevezett elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a program a tanárok, a szülők és a gyerekek együttműködésére épül. Mint mondta, mind a három szereplő tanulhat a másiktól. Hangsúlyozta: miután a gyermekülések használatának szigorításával a gyerekek fizikai védelme erősödött, a „szellemi védelmet is ki kell alakítani bennük, hogy tudják, ők is részei a közlekedésnek”. Közlése szerint amikor december végén aláírták az együttműködési megállapodást a minisztériummal, „el sem akarta hinni az összeget”, amely véleménye szerint méltányos, és akár arra is elegendő lehet, hogy az ország összes iskolája részt vegyen a programban. Megjegyezte: az egyszeri, közlekedésbiztonságot növelő akciók is jók, de a hosszú távú programok az igazán hasznosak. A központ vezetőjének tájékoztatása szerint a pályázati felhívásokat már elküldték a tankerületeknek, amelyek továbbítják majd azokat az iskoláknak. A lebonyolításban is részt vevő szervezetként mindent megteszünk a pályázati forrás minél hatékonyabb felhasználásáért – hangsúlyozta Hanesz József, hozzátéve: „szeretném jelenteni, hogy nagyon kényelmes most ez a szék”.

Berta Tamás

, a projektben lebonyolítóként részt vevő KTI Közlekedésbiztonsági Központjának vezetője kijelentette: a gyerekek biztonságos közlekedésre nevelése a szülők nélkül nem lehetséges, ezért is fontos, hogy a pályázati programban a szülői munkaközösség aktív részvételére is szükség van. Elmondta: a pályázat első fordulójában az iskolák egy délutáni, a szülőkkel közös foglalkozás megszervezésére és egy felmérés elvégzésére jelentkezhetnek. A második fordulóban az iskolák viszont már saját koncepcióval pályázhatnak, de közlekedésbiztonsági nap megszervezésére is nyílik lehetőség - mondta. Berta Tamás kiemelte: tisztában vannak a pedagógusok leterheltségével, ezért nem kívánják „rájuk testálni” az egész program kitalálását. Ellenkezőleg: a www.eletut.hu/palyazat weboldalon a délutáni foglalkozáshoz szükséges minden módszertani segédanyag megtalálható ugyanúgy, ahogy a felmérés kérdőívei és tanároknak készített útmutatók. A pályázat első fordulójára a határidő február 27. A központ vezetője elmondta: mivel a pályázás az iskoláktól csupán egy 15-20 perces, elektronikus jelentkezést igényel a honlapon keresztül, ez a rövid határidő nem lehet akadálya a programban való részvételnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.