Közélet

Kifogásolja a kamara, hogy a fogorvosok nem kapják meg a háziorvosoknak adott többlettámogatást

Kifogásolja a kamara, hogy a fogorvosok nem kapják meg a háziorvosoknak adott többlettámogatást

2015. február 4., szerda
Kifogásolja a kamara, hogy a fogorvosok nem kapják meg a háziorvosoknak adott többlettámogatást

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kifogásolja, hogy a körzetekben dolgozó csaknem háromezer fogorvos kimarad az alapellátásban dolgozóknak juttatott többlettámogatásból, amely praxisonként 130 ezer forintot jelent havonta.

A MOK az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: bár a törvény szerint a fogorvoslás az alapellátás szerves része, a körzetekben dolgozó csaknem háromezer fogorvos "ismét rosszul járt". Tevékenységük a háziorvosi praxisokénál rosszabbul finanszírozott, viszont lényegesen anyag- és eszközigényesebb, az alapellátó fogorvosok mégsem részesülnek az emelésből - tették hozzá. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a fogorvosi alapellátás nélkülözhetetlen az egészségügyi kormányprogram végrehajtásához. Kiemelték: a fogászati ellátáson túl más betegségek - például gyomor-bélrendszeri megbetegedések és a daganatos betegségek - megelőzésében és felderítésében játszik jelentős szerepet, mégis "mellőzöttként kezelik". Ezért - mint írták - érdemi rendezést kérve levéllel fordulnak az egészségügyért felelős államtitkársághoz. Február 2-től utalja az alapellátásban dolgozóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a többlettámogatást, amely praxisonként 130 ezer forintot jelent havonta.

Zombor Gábor

egészségügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy az összeg tartalmazza a januári finanszírozási többletet is a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak, akik márciustól már havonta kapják az emelt összegű támogatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.