Bulvár

Kardcsörtetés közepette adtak vért a szegedi hagyományőrzők + FOTÓK

Kardcsörtetés közepette adtak vért a szegedi hagyományőrzők + FOTÓK

2015. február 13., péntek
Kardcsörtetés közepette adtak vért a szegedi hagyományőrzők + FOTÓK
hagyomanyorzok_veradas12kf

Honfoglaló magyar, normann lovag, nomád kun, viking harcos és asszony, illetve '48-as honvéd egyaránt képviseltette magát a szegedi Hősök Kapuja Hagyományőrző Baráti Kör által szervezett felvonuláson és véradáson.

Az idei már a harmadik ilyen jellegű megmozdulása volt Szeged történelemszerető közösségének 2013. október és 2014. február után. A hagyományőrzők péntek délelőtt teljes harci díszben vonultak végig a Dóm tér - Árpád tér - Kárász utca - Klauzál tér - Oroszlán utca - Oskola utca - Somogyi utca - Klinika kert útvonalon a Véradó központ felé, véradásra buzdító szórólapokat osztogatva a járókelők között.

Berényi Zoltán

szervező portálunknak elmondta, több oka is van annak, hogy éppen ezt az időpontot választották a figyelemfelhívó akció megvalósítására. "Február van, ez a tavasz köszöntése, a tél temetése, az álarcos felvonulás időszaka. Nagyon sok fesztivál épül e körre, nem véletlenül tevődött a farsang témaköre sem ekkorra. Másrészt lassan kezdődik a '48-as honvédő háborúsorozat tavaszi hadjáratának időszaka. Összességében persze megemlékezhetnénk mindazon hőseinkről, akik valamilyen formában a vérüket adták különféle honvédő csatákban. A véráldozat metaforája sokféleképpen vissza tud köszönni. Ahogy pedig az őseink tudták a vérüket áldozni, úgy mi is, akik próbáljuk őket megeleveníteni, emlékezhetünk rájuk e módon. Szintén egy idevágó metafora a holnapi Valentin nap, az emberi kultúrában a szerelem kiteljesedésében is jelen van a vér, a lányok első alkalma során. A péntek 13. pedig a templomos lovagok felszámolásának 1307-es kezdetére vezethető vissza mint babonakör. A rend utolsó nagymesterét,

Jacques de Molay-t

ekkor vetették börtönbe. Az ő áldozatára is emlékezhetnénk. Számos alkalmat találhatnánk tehát ma a megmozdulásunk alátámasztására, de akad egy, amit minden közül ki szeretnék emelni. Ez pedig a véradás mint intézmény, a véradó ember mint megbecsült személy. Amióta létezik véradás és transzfuziológia mint tudományág, azóta hány emberen tudott segíteni a betegellátásban?! Számos ember életminőségén javítottak a vérkészítmények, számos életet mentettek meg. A célunk talán úgy fogható meg, hogy mindegy milyen indokkal, de ténylegesen segíteni tudunk, a játékunk mellett hasznosat is csinálunk" - foglalta össze Berényi Zoltán. Hozzátette, örömteli, hogy Sopronban és Budapesten is hasonló megmozdulások lesznek az elkövetkező napokban, illetve remélik, az utca járókelői közül is többeket sikerül meggyőzniük a véradás fontosságáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.