Közélet

Innováció a testnevelés, sport és rekreáció területén + FOTÓK

Innováció a testnevelés, sport és rekreáció területén + FOTÓK

2015. február 5., csütörtök
Innováció a testnevelés, sport és rekreáció területén + FOTÓK
szechenyi_2020

2014. november 12-én rendezték meg a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében a Szegedi Akadémiai Bizottság Sport Munkabizottsága és az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet közös szervezésében az „INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN” című tudományos ülést.

„A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” (pályázati azonosító: TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011) című pályázat disszeminációs programjának a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet adott helyet. A program

prof. Dr. László Ferenc

, egyetemi tanár, az MTA Doktorának emléktáblájának koszorúzásával kezdődött.

Dr. Balogh László,

a SZTE JGYPK TSTI intézetvezetője méltatta egykori kollégájának munkásságát és megemlékezett arról, hogy nélküle a Sporttudományi Kutatóműhely a karon nem jöhetett volna létre. A megemlékezés után

Prof. Dr. Mészáros Tamás

, egyetemi tanár, a Sporttudományi Munkabizottság elnöke mondta el köszöntőjét majd Dr. Balogh László „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” szakmai vezetője ismertette a pályázat vállalt és a Tudományos Ülésig elért szakmai eredményeket és a „Sport innováció és pályázat” című előadásával bemutatta a pályázat keretében megvalósításra kerülő további szakmai vállalásokat és a sport, mint innováció további lehetőségeit.

A program folytatásában bemutatásra kerültek az egyes alprojektek és alprogramok eddigi eredményei: Dr. Győri Ferenc, PhD, tanszékvezető főiskolai docens: „Képzésfejlesztés a mindennapos testnevelés szolgálatában” című előadásában bemutatta a képzésfejlesztés alprogram eredményeit, bemutatásra került a projekt során kifejlesztett három új szakirányú továbbképzések szakmai tartalma, valamint ismertette a fejlesztés alatt álló pedagógus továbbképzésék irányvonalait. Dorka Péter, adjunktus: „Tananyagfejlesztés a sporttudományi képzés területén” ismertette a program során a szakirányú továbbképzéseket kiegészítő tananyag-fejlesztési feladatokat és az eredményeket. Dr. Molnár Andor, PhD, főiskolai docens a „Hazai és nemzetközi hálózatépítési tapasztalatok” címmel ismertette a projekt keretében megvalósult hazai és nemzetközi hálózatfejlesztés keretében elért szakmai tartalmakat és a hálózatfejlesztés további lehetőségeit. Dr. Trényiné Dr. Rákóczi Zsuzsanna, Sportközpont vezető és Domokos Mihály, mestertanár közös „Hallgatói szabadidősport fejlesztés” címmel ismertette a pályázat „B” komponensében az SZTE Sportközpont és az SZTE TSTI közös szakmai szervezésében megvalósuló hallgatói szabadidősport fejlesztésének lépéseit, a hallgatói mentorprogram eddigi eredményeit, valamint az alprojekt keretében megvalósuló hallgatói mintaprogramok előrehaladását. A program folytatásaként rövid szünet után Dr. Márton János Ph.D., az SZTE ÁOK pályázati igazgatója, a projektben a Sportorvosi Képzésfejlesztés alprojekt vezetője bemutatta a program során kifejleszttet Sportorvostan alapjai című jegyzetet, valamint a jegyzethez kapcsolódó a 2014/15-ös tanév első félévében megvalósuló kísérleti jellegű oktatás tapasztalatait az SZTE ÁOK-n. Őt Dr. Varga Csaba, PhD, egyetemi docens követte, aki a projekt Sportélettani Képzésfejlesztés alprojektvezetőjeként bemutatta a Biomedicinális tananyagfejlesztést és a tananyagfejlesztés során szerzett tapasztalatokat. A projektszakmai program zárásaként Dr. Galambos Gábor, PhD, egyetemi tanár, valamint Árgilán Viktor interaktív előadásában bemutatásra kerültek a projektben eddig elkészült tananyagok korszerű digitalizálási módszerei. A sportszakmai programot Dr. Győri Ferenc, PhD, tanszékvezető főiskolai docens: Sport, rekreáció és turizmus és Dorka Péter, adjunktus: A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban című előadása zárta. Az ülésen készült képek a cikk alatti galériában megtekinthetők. 2014 | 11 | 12. Szegedi Tudományegyetem JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.