Bulvár

Illegális bevándorlás - ORFK: nyolc nap alatt csaknem 11 ezer embert fogtak el a rendőrök

Illegális bevándorlás - ORFK: nyolc nap alatt csaknem 11 ezer embert fogtak el a rendőrök

2015. február 9., hétfő
Illegális bevándorlás - ORFK: nyolc nap alatt csaknem 11 ezer embert fogtak el a rendőrök
bevandorlas_grafikon_mti

Február első nyolc napjában csaknem 11 ezer menekültet fogtak el a rendőrök Magyarországon illegális migráció miatt - derül ki a rendőrség honlapján hétfőn közzétett grafikonból.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának adatai szerint februárban minden nap több mint ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök illegális migrációval összefüggésben. Csak múlt héten pénteken 1696 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök. Az elmúlt két hónap statisztikáiból kiderül, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben emelkedett az illegális bevándorlás kapcsán elfogottak száma. Januárban, a hónap első felében maximum 400 körüli elfogást regisztráltak, a hónap második felében viszont egyre több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Január 30-án már 1413 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök. Az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton egy általános tájékoztatót tett közzé a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról. Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést. A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni. A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutottakat az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelynek a külső határán illegálisan utaztak be vagy amelyik legális jogcímet biztosított nekik a tartózkodásra. Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta - közölte a rendőrség.

Érzékelhető hatása van a merdarei átkelőn bevezetett szigorításoknak a magyar határon

Illegális bevándorlás - Koszovói határsértõk a Homokhát

Érzékelhetően csökkent hétfő délelőtt a magyar-szerb határ homokhátsági szakaszára érkező koszovóiak száma azt követően, hogy szigorításokat vezettek be a Koszovót Szerbiával összekötő merdarei átkelőn – tapasztalta Ásotthalom és Mórahalom térségében az MTI tudósítója. Sajtójelentések szerint az átkelőnél visszafordítják azokat az autóbuszokat, amelyekkel a koszovóiak eddig tömegesen jutottak át Szerbiába. Az elmúlt napokban Ásotthalom és Mórahalom között néhány percenként bukkantak fel öt-tízfős csoportokban a zöldhatáron keresztül illegálisan magyar területre lépő koszovói állampolgárok, fiatal férfiak, illetve gyermekes családok. Hétfő délelőtt már lényegesen kevesebb határsértőt tartóztattak föl a két homokháti település körzetében a rendőrök. A határsértők számának csökkenésére utal az is, hogy korábban a magyar-szerb határon található Kőrös-éri-főcsatorna partján több helyütt kupacokban álltak az eldobált ruhák, hétfő délelőtt az előző nap leesett hóban csak néhol látszottak a határon átvezető csapások. A rendőrség a régi röszkei határátkelőhely közelében, egy hangárépületben több száz ember ideiglenes elhelyezésére alkalmas befogadóállomást alakított ki. Hétfőn a homokhátsági határszakaszról kisbuszokkal ide szállították az elfogott koszovói állampolgárokat, majd néhány órával később innen vitték őket tovább busszal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.