Közélet

Hollande először ismertette részletesen a francia nukleáris arzenált

Hollande először ismertette részletesen a francia nukleáris arzenált

2015. február 19., csütörtök
Hollande először ismertette részletesen a francia nukleáris arzenált
atombomba

Francois Hollande francia államfő az átláthatóság nevében először ismertette részletesen a francia nukleáris arzenált, amely elmondása szerint "háromszáznál kevesebb atomrobbanófejből áll".

A hazája védelmi doktrínájáról a dél-franciaországi Istres légibázison csütörtökön elmondott beszédében a köztársasági elnök jelezte, hogy a doktrínát, az arzenált és a konkrét leszerelési erőfeszítéseket illetően is a korábbiaknál nagyobb átláthatóságra törekszik. "Franciaország három, egyenként 16 nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáróval, a nukleáris elrettentés légi erőihez tartozó repülőgépein pedig 54 középhatóságú levegő-föld rakétával (ASMPA) rendelkezik" - mondta

Hollande

. (Szakértők emlékeztetnek, hogy egyes rakétatípusokra több robbanófej is felszerelhető, így jön ki a "háromszáznál kevesebb" atomrobbanófej.) "Azt szeretném, ha minden nukleáris fegyverrel rendelkező állam az igazság területén ugyanekkora erőfeszítést tenne, a nukleáris arzenáljának valamennyi kategóriáját érintően" - tette hozzá. Franciaország az elnök szerint példát mutat azzal, hogy felfedi "a fegyverkészletének teljes mértéket, amely háromszáznál kevesebb (atomrobbanófej)". Ezt a számot először elődje,

Nicolas Sarkozy

erősítette meg 2008. márciusában. Korábban a konkrét adatok szigorú titoknak számítottak, de egy amerikai tudományos csoport 348-ra becsülte a francia atomtöltetek számát. Hollande emlékeztetett arra, hogy Franciaország célja a nukleáris fegyverek előállításához szükséges hasadóanyagok gyártásának végleges leállítása, az "erről szóló tárgyalások azonban az érintett államok egyetértésének hiányában eddig nem kezdődhettek meg". "Ezért arra kérek minden nukleáris fegyverrel rendelkező államot, hogy haladék nélkül kezdje meg a tárgyalásokat. Franciaország a következő hetekben egy ambiciózus, realista és ellenőrizhető szerződéstervezetre fog javaslatot tenni" - tette hozzá. A francia elnök jelezte, hogy hazája kitart a nukleáris elrettentés doktrínája mellett, mert "a nemzetközi helyzet semmilyen gyengeséget nem tesz lehetővé". "Egy veszélyes világban, amilyen a jelenlegi, Franciaország nem fog engedni" - hangsúlyozta. Azt is kiemelte, hogy a Franciaországot "közvetve vagy közvetlenül érintő jövőbeni államközi konfliktusok lehetősége nem zárható ki". Ennek oka, hogy a nukleáris katonai hatalmak között az elmúlt húsz évben új országok jelentek meg, "mások pedig feltörni igyekeznek". Hollande szerint "a nukleáris fegyverrel rendelkező országok számának növekedése óriási kockázattal jár az érintett térségek békéjére, de a nemzetközi biztonságra nézve is". "Az Iránnal folyó tárgyalásokban hónapok, sőt évek óta ez az álláspontunk lényege: polgári nukleáris energia igen, atomfegyver nem" - emlékeztetett a francia elnök. "Jelenleg az a gond, hogy Irán még nem bizonyította be, hogy le kíván mondani a bombáról, de amint azt megteszi, az egyezményt megkötjük" - mondta Hollande.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.