Sport

Héraklész Gála: Tóth Krisztián és Kárász Anna 2014 legjobb utánpótlás sportolója

Héraklész Gála: Tóth Krisztián és Kárász Anna 2014 legjobb utánpótlás sportolója

2015. február 12., csütörtök
Héraklész Gála: Tóth Krisztián és Kárász Anna 2014 legjobb utánpótlás sportolója
Héraklész Gála

Tóth Krisztián cselgáncsozó és Kárász Anna kajakozó érdemelte ki 2014. legjobb utánpótláskorú sportolójának járó elismerést, amelyet a csütörtök este megtartott XI. Héraklész Díjátadó Gálán adtak át.

A rendezvényen a tavalyi korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain, valamint a nankingi ifjúsági olimpián legeredményesebben szereplő utánpótláskorú versenyzőket, valamint edzőiket díjazták. A gálát harmadszor rendezték meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében, a helyszín ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központ volt.

Borkai Zsolt

, a MOB elnöke köszöntőjében azt mondta: "ma este tulajdonképpen a jövő bajnokait köszöntjük, akikre már eddig is büszkék lehettünk." A spotvezető hozzátette: a magyar utánpótlássport erejét jól mutatja a fiatalok által 2014-ben megnyert több mint 50-50 arany- és bronzérem, valamint a sok tíz ezüstérem. Emlékeztetett arra, hogy a MOB közgyűlése a múlt héten a szervezet életének legfontosabb döntését hozta meg, amikor a 2024-es olimpia megrendezését javasolta Budapestnek és Magyarországnak. "Minden versenyző álma kijutni egy olimpiára, főleg olyanra, amelyet hazájában rendeznek. Ezek a fiatal sportolók 2024-ben is ott lehetnek" - hangsúlyozta az elnök.

Nébald György

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője a Héraklész Programot a magyar sport egyik sikersorozatának nevezte, és megjegyezte: biztos abban, hogy ez a sorozat folytatódni fog. A fiúknál

Tóth Krisztián

, a KSI cselgáncsozója junior világbajnoki címe mellett a felnőtt vb-n második, az Eb-n pedig harmadik lett. A lányoknál

Kárász Anna

, az EDF Démász Szeged kajakosa - aki betegsége miatt nem vett részt a gálán - a felnőtt és az U23-as vb-n is két-két aranyérmet nyert, emellett a felnőtt Eb-n is begyűjtött egy-egy első és második helyezést. Az ifjúsági olimpiai bajnok cím egyik nemnél sem volt elegendő az elsőséghez. A maximum négyfős, úgynevezett kiscsapatok versenyében a lányoknál a

Stollár Fanny

,

Gálfi Dalma

,

Udvardy Panna

összeállítású, U16-os fedettpályás és szabadtéri Európa-bajnok női teniszválogatott lett a legjobb. A fiúknál ugyanebben a kategóriában a

Bányai Zsombor

,

Berta Dániel

,

Cho Taeun Sándor

és

Hamar Balázs

összetételű, junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrcsapat érdemelte ki az első helyet. A nagycsapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt a világbajnokságot nyert U18-as fiú vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak. A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek), húsz sportágban évente közel 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

A legjobbak:

Fiúk:

1. Tóth Krisztián (cselgáncsozó) 2. Hajdú Jonatán (kenus) és Esztergályos Patrik (párbajtőrvívó) 3. Grátz Benjámin (úszó)

Lányok:

1. Kárász Anna (kajakozó) 2. Gercsák Szabina (cselgáncsozó) és Márton Anna (kardvívó) 3. Földházi Zsófia (öttusázó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.