Közélet

Hat javaslat vitájával kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Hat javaslat vitájával kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

2015. február 15., vasárnap
Hat javaslat vitájával kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Kétnapos üléssel kezdi meg tavaszi ülésszakát az Országgyűlés. A képviselők hétfőn négy, míg szerdán további két javaslatról tárgyalhatnak az előzetes napirend alapján. A Ház tavasszal várhatóan új munkarendben dolgozik majd.

A hétfő délután egy órakor kezdődő ülésen a Ház megemlékezik a januárban elhunyt

Lasztovicza Jenő

fideszes országgyűlési képviselőről, ezután napirend előtti felszólalások következnek, majd döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről.

Kövér László

házelnök a házbizottság csütörtöki tanácskozásán tett javaslatot egy új munkarend kialakítására. Ez alapján az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét. Az egyik héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön lennének plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján. Az Országgyűlés oldalán elérhető munkarendjavaslat szerint márciustól indulna az új ülésezési rend, és - kisebb, például ünnepek miatti eltérésekkel - e szisztéma szerint zajlana a tavaszi rendes ülésszak, amely június 15-én érhet véget. Az előzetes napirendi javaslat alapján a hétfői ülésen az interpellációk, az azonnali kérdések és kérdések után négy javaslat általános vitájára kezdődhet. A képviselők tárgyalni fogják például a Miniszterelnökséget vezető miniszter,

Lázár János

és parlamenti államtitkára,

L. Simon László

előterjesztését az alkoholok jövedéki biztosítékának húszmillió forintra csökkenteséről. Megvitathatják továbbá azt a szintén kormánypárti indítványt is, amely alapján a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik. Emellett jogállási tárgyú törvények módosítása és egy nemzetközi megállapodás vitáját is lebonyolíthatják még hétfőn. A szerdai ülésnapra előzetesen két kormányzati törvényjavaslat általános vitáját vették fel. Az egyik a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása - amely alapján a sajtó-helyreigazításhoz hasonló eljárás védené a képmáshoz fűződő jogokat -, továbbá a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos indítvány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.