Egyház

Ferenc pápa húsz új bíborost nevezett ki

Ferenc pápa húsz új bíborost nevezett ki

2015. február 14., szombat
Ferenc pápa húsz új bíborost nevezett ki

A bíborosi cím nem puszta dicsőség, hanem alázatos és felelősségteljes szolgálat - hangoztatta Ferenc pápa a római Szent Péter bazilikában szombaton, ahol húsz új bíborost nevezett ki (kreált). Közöttük tizenöt nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó.

Ferenc pápa

az új kardinálisok kinevezésére (rendes és nyilvános konzisztórium) az egész világból a Vatikánba érkezett bíborosi kollégium tagjai előtt úgy fogalmazott, hogy minél feljebb jut valaki az egyházi hierarchiában, annál inkább meg kell nyitnia a szívét embertársai felé. "Bíborosnak lenni nem egyszerűen tiszteletbeli címet jelent. "Miként a "kardinális" szó mutatja, a bíboros nem az egyház dísze, hanem az egyház tengelye" - hangoztatta az egyházfő. Arra kérte a bíborosokat, "ne saját érdeküket keressék, hanem legyen erős igazságérzetük, emeljék fel szavukat minden igazságtalansággal szemben, legyenek mindig képesek a megbocsátásra és ne legyenek haragtartók, mivel ez nem illik az egyház emberéhez". A Szent Péter bazilikában Ferenc pápa elsőként a bíborosok kinevezésén résztvevő XVI. Benedek nyugalmazott pápát köszöntötte, aki tavaly februárban is jelen volt Ferenc pápa akkori első bíborosokat kreáló konzisztóriumán. Ferenc pápa most húsz bíborosnak adta át a bíborosi süveget, gyűrűt, valamint címtemplomukat is kijelölte. Az öt nyolcvan évnél idősebb bíboros mellett tizenöt a nyolcvan év alattiak száma, akik mostantól részt vehetnek egy esetleges pálaválasztó konklávén. A tizenöt pápaválasztó között az egyedüli

Dominique Mamberti

volt vatikáni külügyminiszter, az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságának prefektusa dolgozik a kúrián, a többiek a világ különböző egyházaiban szolgálnak. Öten európaiak, 3 Ázsiából, 3 Latin-Amerikából, 2 Afrikából és 2 Óceániából érkezett. Első alkalommal van bíborosa a Zöld-foki-szigeteknek, az óceániai Tonga-szigeteknek és az ázsiai Myanmarnak. A legfiatalabb új bíboros az 53 éves

Soane Patita Paini Mafi

a Tonga-szigetekről, a legidősebb, aki nem is tudott eljönni a Vatikánba, a 96 éves kolumbiai

José de Jesús Pimiento Rodriguez

. Az uj bíborosokkal Ferenc pápa vasárnap misét mutat be a Szent Péter bazilikában. A tizenöt pápaválasztóval a nyolcvan évnél fiatalabb bíborosi testület létszáma 125-re emelkedett. Számuk azonban a következő hónapokban csökkenni fog, mivel több bíboros is betölti nyolcvanadik évét és így elesik pápaválasztó jogától. A jelenlegi pápaválasztói biborosi testület 31 tagját - tavaly és most - Ferenc pápa nevezte ki. Az argentin egyházfő fokozatosan csökkenti a Vatikánban dolgozó, valamint az európai bíborosok eddigi számát, növelve a Vatikántól legtávolabbi "perem-egyházak" súlyát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.