Közélet

Február 16-ig jelentkezhetünk az egyszerűsített bevallásért

Február 16-ig jelentkezhetünk az egyszerűsített bevallásért

2015. február 5., csütörtök
Február 16-ig jelentkezhetünk az egyszerűsített bevallásért

A magánszemélyeknek idén is lehetőségük van az egyszerűsített bevallást választani, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködését kérni személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítéséhez. Az ehhez szükséges 1453NY jelű nyilatkozat kitöltésének és elküldésének határideje 2015. február 16.

Az egyszerűsített bevallás lehetőségével elsősorban azok a magánszemélyek élhetnek, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltató annak elkészítését nem vállalta és a 2014-es adóévben kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szereztek, amelyből a kifizető (munkáltató) adót vagy adóelőleget vont le. Nem zárja ki az egyszerűsített bevallás választását, ha valakinek 2014-ben ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásból, ingó vagyontárgy értékesítéséből jövedelme származott, vagy egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt. Nem kizáró ok az adókedvezmény vagy családi kedvezmény érvényesítése, a nyugdíj-előtakarékossági vagy az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári számla javára történő rendelkezés sem. Már egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha vállalkozói tevékenységüket az adóév teljes tartama alatt szüneteltették. A 1453NY jelű nyilatkozatot tartalmazhatja a postázott egységcsomag, továbbá térítésmentesen beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve letölthető az adóhivatal (www.nav.gov.hu) honlapjáról is. A nyilatkozat 2015. február 16-ig elküldhető postán vagy az Ügyfélkapun keresztül, valamint leadható személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is. Az elkészített egyszerűsített bevallást (1453E) a NAV legkésőbb 2015. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Amennyiben a magánszemély elfogadja a NAV által megküldött egyszerűsített bevallást, nincs további teendője, akkor azt nem kell visszaküldeni. Ha az egyszerűsített bevallást az adózó 2015. május 20-ig nem küldi vissza, úgy a NAV által kiküldött bevallás az adózó által benyújtott bevallásnak minősül. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt – javított adatokkal elfogadott – 1453E jelű bevallás benyújtásának határideje 2015. május 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.