Közélet

Elstartolt a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program + FOTÓK

Elstartolt a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program + FOTÓK

2015. február 25., szerda
Elstartolt a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program + FOTÓK
vallalkozok06_gs

Új szemléletet képviselve, a fejlődés lehetőségeit keresve egyedülálló képzési programot hirdetett helyi mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak a Csongrád Megyei Önkormányzat.

A Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program első elemeként február 24-én elindult a hét részből álló, gyakorlatorientált üzleti szeminárium. A kísérleti mintaprojektet a megyei önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjával, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozta ki. Az üzleti szeminárium 20 kiválasztott vállalkozó számára ingyenes, de a kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy csaknem kétszer ennyien jelentkeztek. A megnyitón

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a képzési program fővédnökeként köszöntötte a bejutott vállalkozókat (közülük tizenegy szegedi, a többiek Algyőről, Bordányból, Röszkéről, Domaszékről, Sándorfalváról, Mórahalomról, Csongrádról és Hódmezővásárhelyről érkeztek) és a megjelent előadókat. Beszédében elárulta, hogy korábban, mielőtt Sándorfalva polgármestere lett, maga is több vállalkozás felépítésében és menedzselésében vállalt szerepet. Jól ismeri tehát ennek a munkának minden szépségét, nehézségét, örömét és buktatóit is. Ezért is tartotta fontosnak, hogy minden eszközzel segítse ennek az előremutató projektnek az előkészítését és megvalósulását. A várakozások szerint 2015 valamennyi gazdasági szereplő életében meghatározó lesz, az új európai uniós támogatási ciklusban jelentős fejlesztési források nyílnak meg. A fellendülés kulcsszereplői és egyben nyertesei a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lehetnek. A gazdaságfejlesztést számos kormányzati program fogja segíteni, de ezeket kiegészítendő szükség van a helyi kezdeményezésekre is – ezeket igyekszik összefogni és támogatni a megyei önkormányzat, amely a maga eszközeivel segíteni akarja a vállalkozásfejlesztés új, hatékonyabb helyi modelljeinek kialakítását. Kakas Béla úgy fogalmazott, a fejlődés záloga, hogy minden vállalkozó a saját képességeinek fejlesztésével, a lehetőségei maximális kihasználásával erősítse meg a vállalkozását, és új munkahelyeket hozzon létre. Ebben a jövőre nézve is együttműködést és segítséget ígért a megyei önkormányzat részéről.

Imreh Szabolcs

, az SZTE GTK egyetemi docense vállalkozóként és előadóként is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a megyei önkormányzat partnereivel, az SZTE Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjával, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel azzal a reménnyel alakította ki a képzési programot, hogy – sok hasonló kezdeményezéssel ellentétben – az a vállalkozások valós életében kamatoztatható ismereteket nyújtson, például az üzletszerzés, a piackutatás, a költségoptimalizálás vagy a pályázati források kihasználása területén. A komoly érdeklődés tükrében az együttműködő partnerek elkötelezettek a folytatás mellett: a tervek szerint a jövőben minden járási székhelyen elérhető lehet majd ilyen típusú program.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.