Kultúra

Elizabeth Art, ahol az alkotás mosolyra fakaszt + FOTÓK

Elizabeth Art, ahol az alkotás mosolyra fakaszt + FOTÓK

2015. február 9., hétfő
Elizabeth Art, ahol az alkotás mosolyra fakaszt + FOTÓK
elizabeth_art25kf

A művészet nem más, mint a kimondhatatlan érzelmek tolmácsa – állítja Goethe. A szegedi Elizabeth Art egy olyan művészellátó bolt, ahol nemcsak a profi alkotók, hanem a hobbiművészek is feltalálhatják magukat. Nagy Erzsébettel a galériás üzlethelyiség sajátosságairól beszélgettünk.

„Az alkotás olyan tevékenység, ami kikapcsol, jobbá és tartalmasabbá teszi az ember életét. Egy a fontos: érdeklődjön a művészet iránt és akkor az alkotásnak csak a képzelet szabhat határt.” Legyen szó egyszerű, kézzel készített karácsonyi ajándékról vagy festményről, a létrehozott mű mámoros érzéssel tölti el az alkotót. Az Elizabeth Art művészellátó, hobbikellékeik kielégítik a profi és az amatőr alkotókat, galériájukban pedig ki is állíthatnak. Az üzletben széles választékban kaphatók a festészeti és grafikai technikákhoz szükséges eszközök, festékkészletek, ecsetek, vásznak, papírok és segédanyagok, amelyek a legmagasabb igényű vásárlókat és a szerényebbeket is igyekeznek kielégíteni. A kis eladótérben keresve sem találunk olyan sarkot, ahol ne egy különleges ecsetkölteményre, ritka festékkészletre, vagy valamely helyi művész bekeretezett képére bukkannánk. Az üzlet egyszerre gondoz és támogat, ahol még azok sem számítanak kívülállónak, akik utoljára az általános iskolai rajzórákon ragadtak ecsetet – több-kevesebb sikerrel. „Én is autodidakta módon kezdem el festegetni, ami az egyik családi nyaralásunkat követően lett a szenvedélyem. Étteremben vacsoráztunk, a mellettünk lévő asztalnál pedig egy német, baráti társaság ült. Miközben a férfiak söröztek, a nők festegettek. Néhány perc alatt csodaszép képek születtek, ekkor határoztam el, hogy én is kipróbálom ezt a kikapcsolódási formát” – mesélt a bolt megszületése előtti időkről

Nagy Erzsébet

tulajdonos. A kezdetekben kedvtelésnek indult elfoglaltságból később egy komplett üzlet nőtte ki magát: 2013 májusában megnyílt a művészek és művészetek szerelmeseinek boltja.

elizabeth_art06kf

A Szeged Plázában található üzlethelyiség nyitás óta számos sikeres programot tudhat magáénak: minden hó egy szombatján „ Csináld velünk!” délutánt tartanak, amikor is asztalokkal telik meg a bejárat előtti terület. „Ezeken az eseményeken különböző festészeti technikákat mutatunk be, tanítunk meg, a festészeti eljárásokon kívül érdekes kreatív technikákat ismertetünk meg az érdeklődőkkel. Célunk, hogy bővítsük a szegediek ismeretét, fellobbantsuk bennük az alkotás iránti vágyat.” A programok egyre népszerűbbek. „Úgy, gondolom, hogy sokan misztikus dologként gondolnak a festészetre, viszont ha ideülnek közénk, egy meghívott művész koordinálása mellett, maradandót alkotnak és boldogan viszik haza alkotásaikat” – folytatta Nagy Erzsébet. A felnőtteknek szóló kezdeményezés hiánypótló hétvégi elfoglaltság, a Tisza-parti város ugyanis nem bővelkedik az ilyesfajta kreatív programokban.

elizabeth_art08kf

Nemcsak vásárolhat, hanem számos környékbeli profi és lelkes amatőr alkotásaiban is gyönyörködhet a nézelődő. Azok a művészek, akik az Elizabeth Artban vásárolnak, bemutatkozó lehetőséget kapnak a kiállítóhelyként szolgáló falakon, közvetve értékesíthetik alkotásaikat. „Amikor ezt a helyet megálmodtam, olyan üzletet szerettem volna, ahol egy kávé mellett beszélgetni lehet a művészekkel és hasonló érdeklődésű emberekkel. Az úgynevezett beszélgető sarkot éppen erre a célra alakítottam ki" - folytatta Nagy Erzsébet. Mert ahogyan az Elizabeth Art honlapján is olvasható

L.Ron Hubbard

idézet szól: „Egy kultúra csak akkora, amekkorák az álmai és az álmait a művészek álmodják meg”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.