Közélet

Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

2015. február 6., péntek
Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

Költségvetésének nagyobbik résztét fejlesztési célokra fordítja 2015-ben a hódmezővásárhelyi önkormányzat – döntött pénteki ülésén az alföldi város közgyűlése.

Az önkormányzat 2015-ös költségvetését 19,6 milliárd forintos főösszeggel, 312 millió forintos tartalékkal fogadták el Fidesz-KDNP képviselői a két jobbikos képviselő ellenszavazatával és a két baloldali képviselő tartózkodása mellett. A rendelettervezet vitája során

Végh Ibolya

aljegyző elmondta, a költségvetésen belül 7,2 milliárd forint a működési kiadás, melyet többek között az intézményhálózat támogatására, az oktatási hálózat működtetésére, városüzemeltetési célokra fordít a város. A takarékos gazdálkodásnak köszönhetően az önkormányzat tervezett működési többlete mintegy 2,3 milliárd forint, részben ez nyújt fedezetet a fejlesztésekre. A szakember hangsúlyozta, a tartalék egy részét pályázati önerőként felhasználva jelentős többlet fejlesztési forrás érkezhet még a városba. Hódmezővásárhely a tervek szerint 2015-ben 11,4 milliárd forintot kíván fejlesztésre fordítani. Teljes egészében uniós és kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztés a Szeged és Hódmezővásárhely közötti tram-train, amelynek előkészítési munkái folytatódnak idén. Az egyik legnagyobb fejlesztés 2015-ben a kishomoki városrész 2,8 milliárd forintos összköltségű csatornázása lesz – tudatta az aljegyző.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte,

Orbán Viktor

a közeljövőben minden megyei jogú várost felkeres annak érdekében, hogy a kormány egyedi szerződést kössön arról, az önkormányzatok saját fejlesztéspolitikai eszközeikkel miként járulhatnak hozzá az ország növekedéséhez, a gazdasági aktivitás, a foglalkoztatás javításához. A politikus hangsúlyozta, folyamatosan nő Magyarország iránt a gazdasági érdeklődés, a német vállalkozások - akár kisebbek akár nagyobbak - célországnak tekintik hazánkat. A miniszter úgy fogalmazott, jelentős termelőüzem létrehozásához a fogadókészségnek is meg kell lennie, ezért javasolta a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak az ipari park további fejlesztését, a közmű- és energiaellátás korszerűsítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.