Kultúra

Családi nap a 110 éves hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Családi nap a 110 éves hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

2015. február 13., péntek
Családi nap a 110 éves hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Száztizedik születésnapjára készül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, vasárnap, az alapítás évfordulóján családi napot tartanak a közgyűjteményben, amely ekkor díjtalanul látogatható – közölte Elek András sajtóreferens.

A vásárhelyi múzeum alapítása az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításhoz kapcsolódik, melyen -

Tornyai János

festőművész javaslatára - egy „csevegőszobát” alakítottak ki a szervezők képzőművészeti és néprajzi tárgyakkal. A gyűjtését Tornyai útmutatásai alapján Kiss Lajos, a későbbi jeles néprajzkutató, a közgyűjtemény első múzeumőre végezte. A tárlat bezárása után a város vezetői az anyag egyben tartását szorgalmazták, és a Városi Tanács 1905. február 15-én hozta meg döntését a múzeumalapításról. Ezt megelőzően a városban az egyetlen múzeumi jellegű gyűjteménnyel a főgimnázium, a mai Bethlen Gábor Református Gimnázium rendelkezett. A gyűjtemény jellegéből adódóan kezdetben Néprajzi Múzeumnak nevezték a hódmezővásárhelyi városi múzeumot. Az alapítást követő évben Tornyai saját, néprajzi gyűjteményével gyarapította az anyagot. 1907-ben a múzeum számára három bérelt szobát biztosított a város, melyeket a közel ezer tárggyal

Kiss Lajos

rendezett be. 1914-ben vette meg a város a múzeumi gyűjtemény és a közkönyvtár számára a Imre József-féle egyemeletes házat, ahol a múzeum - kibővült formában - ma is működik. Az intézmény 1951-ben vette fel Tornyai János nevét. A születésnap alkalmából vasárnap gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket a Tornyai-múzeumba. A családi nap középpontjában a gyűjtemény legismertebb régészeti relikviái, a kökénydombi leletegyüttes áll, és lehetőség nyílik újkőkori minták készítésére hengerrel vagy karcolással. A múzeumot játékos kvízzel fedezhetik fel a látogatók. A múzeum alapításának évfordulójához kapcsolódóan tavasszal emléktáblát állítanak, amelyen megjelenítik a közgyűjtemény jelentős igazgatóinak és múzeumőreinek neveit és vezetői megbízatásuk dátumait. Könyvek kiadását is tervezik egy-egy jelentős vagy érdekes műtárgyról, illetve az intézmény életében fontos eseményről. Egész éves előadássorozatot is szerveznek a múzeumban a különböző gyűjtemények, egyes tárgyak és kutatási eredmények bemutatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.