Közélet

Biogázból termelnek áramot és hőt a környezetgazdálkodási társaságnál

Biogázból termelnek áramot és hőt a környezetgazdálkodási társaságnál

2015. február 24., kedd
Biogázból termelnek áramot és hőt a környezetgazdálkodási társaságnál
hulladektelep_it (15)

Egy nappali méretű gázmotor fog biogázból elektromos áramot termelni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, és a képződő hőenergiát is hasznosítják. Összességében egy kisebb település hő- és villamos-energiaigényét fedezni tudnák a beruházások révén.

A Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen hamarosan egy nappali méretű gázmotor fog áramot termelni – nyilatkozta a Rádió 88-nak

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A napokban Mexikóból érkezik egy mérnök, akinek kimondottan az a feladata, hogy elindítsa az amerikai gyártmányú speciális gázmotort. Makrai elmondta, mintegy négyéves munka fejeződik be a gázmotor beüzemelésével, ami egy régi depóniatestben a kommunális hulladékban lezajló spontán mikrobiológiai folyamatból keletkező biogázt hasznosítja. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a rádiónak elmondta, hogy a bonyolult mikrobiológiai folyamat során keletkezik a szerves anyagból gáz, melynek mintegy fele metán, ebből tudnak elektromos áramot kinyerni, amit a hazai energetikai hálózatba fog táplálni a szegedi társaság. Ennek egy jelentős részét a környezetgazdálkodási társaság kapja meg a koncessziós díj fejében. Ezen felül a gázmotor hűtővizének, illetve a kipufogógázának a hőenergiáját is hasznosítani fogják újabb beruházások keretében. „Egy kisebb település hő-, illetve elektromos-energiaigényét kielégítené, amit megtermelünk” – szemléltette a beruházás jelentőségét Makrai László. A cégvető hozzátette, a hőenergia egy részét a társaság saját célokra szeretné majd hasznosítani, ezen felül valamilyen hulladékfeldolgozó rendszert vagy kertészeti kultúrát fognak rátelepíteni. Az önkormányzati társaságnál más fejlesztések is zajlanak. Ahogy a Rádió 88-nak Makrai elmondta, napelemrendszerek közbeszerzése és kivitelezése zajlik, összesen három darab 50 kilowattos rendszer fog üzemelni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. két telephelyén. A sándorfalvi úti depónián a kisegítő hangárok tetejét borítják napelemek, míg a Városgazda soron a műhelyépület tetejére helyezik azokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.