Egyetem

Az SZTE Mérnöki Karán is elindul a duális képzés

Az SZTE Mérnöki Karán is elindul a duális képzés

2015. február 5., csütörtök
Az SZTE Mérnöki Karán is elindul a duális képzés
pneumobil_szs

Idén először jelentkezhetnek a Szegedi Tudományegyetem gépészmérnök képzésére felvételt nyert hallgatók duális képzésre. Az intézmény nyolc vállalati partnert tudhat maga mögött, ahol szeptembertől 10-15 diák kezdheti meg gyakorlatorientált tanulmányait.

Szeptembertől a műszaki, informatikai, agrár, természettudomány és gazdaságtudomány területén indítanak úgynevezett duális képzéseket a hazai felsőoktatási intézmények, amelynek lényege, hogy a hallgatóknak a képzés megkezdésétől gyakorlati helyet biztosítanak valamelyik partnervállalatnál. A 48 hetes tanév mintegy felét tölthetik el a diákok külső gyakorlati helyen, a maradék időben az elméletet sajátítják el. Január 30-án a felvételi portálok nyilvánosságra hozták a

duális képzéseket indító egyetemek és főiskolák listáját

. A Szegedi Tudományegyetemen szeptemberben egyelőre csak a Mérnöki Kar indít képzést ebben a formában, államilag támogatott és önköltséges hallgatóknak, alapszakon. "Idén a gépészmérnök szakon indítjuk el, de a későbbiekben tervezzük, hogy az élelmiszermérnök, a mechatronikai mérnök és a műszaki menedzser képzéseket is bevonjuk. Azok a hallgatók, akik megfelelnek a partnercégek által támasztott követelményeknek: motivációs levelük, önéletrajzuk és a felvételi elbeszélgetés alapján bizonyítják rátermettségüket, felvételt nyernek hozzájuk. Ez nem tömeg-, hanem minőségi elitképzés, ami 10-15 tanulóval indulhat el szeptembertől" - tájékoztatta bővebben portálunkat a duális képzés kari sajátosságairól

Keszthelyi-Szabó Gábor

, a Mérnöki Kar dékánja. A SZTE karának 8 partnervállalata van, többek között mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépeket forgalmazó Axial Kft., a Linamar Hungary Zrt. multinacionális cég, a hódmezővásárhelyi Tornádó International Kft., illetve a Szegedi Vas és Fémipari Szövetkezet. A képzéssel tulajdonképpen a gyakorlatvezető és a hallgató is jól jár: a vállalat járulékmentesen alkalmazhatja a diákokat, míg az egyetemisták belülről is megismerhetik egy cég működését, s a tanultakról sem csak a zárthelyi dolgozatokban bizonyíthatnak. Ráadásul a felvételt nyertek a teljes képzés ideje alatt - a szegedi gépészmérnök szakot tekintve hét félévre - fizetést kapnak. "A cégek nagyon régóta igénylik a duális képzést. Korábban saját erőből is tudtunk gyakorlatorientált kurzusokat tartani, a hallgatók akkor heti egy napot töltöttek gyárakban. Most a hét félév felét valamilyen cégnél töltheti a 10-15 szerencsés, a szorgalmas munka pedig akár azt is eredményezheti, hogy a hallgatók később elhelyezkedhetnek a vállalatnál." Mint azt a dékán kiemelte, hamarosan a többi szakon is kidolgozzák a duális képzést, 1-2 év gépészmérnöki tapasztalat pedig tanúsítani fogja a program sikerességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.