Közélet

Az NVI elnöke elutasította az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

Az NVI elnöke elutasította az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

2015. február 27., péntek
Az NVI elnöke elutasította az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a jövő évi előre hozott országgyűlési választásra vonatkozó országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felelt meg a formai előírásoknak.

Pintér Gábor Levente

február 24-én nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?".

Pálffy Ilona

, az NVI elnöke pénteki határozatában elutasította a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel az nem felel meg a formai előírásoknak. A jogszabály alapján ugyanis az országos népszavazási kezdeményezés tárgyát képező kérdésen túl az aláírásgyűjtő íven más szöveg, adat vagy egyéb tartalom nem szerepelhet, a benyújtott íven azonban a népszavazás kezdeményezője feltüntette (az aláírást gyűjtő polgár adatainál) a nevét és személyi azonosító számát is, továbbá aláírta az aláírásgyűjtő ívet. A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.