Kultúra

Az Insomnia párhuzamos univerzumok találkozása

Az Insomnia párhuzamos univerzumok találkozása

2015. február 4., szerda
Az Insomnia párhuzamos univerzumok találkozása
insomnia_sajtaj03kf

Idei első szegedi bemutatójára készül a Szegedi Kortárs Balett. Az Insomnia című táncjáték Alexander Bălănescu zenéje és Juronics Tamás koreográfiája alapján éled meg a színpadon.

Juronics Tamás

rendező, a társulat művészeti vezetője már nem először nyúl

Alexander Bălănescu

kottáihoz, ugyanis 1995-ben a Sárember című színpadi munkája nyomán fedezte fel, milyen dimenziókat képes megnyitni a kortárs román szerző zenéje. Az Angliában tevékenykedő alkotó művészetét egyébként a szakma számos kiválósága felfedezte magának, a nagy tudású hegedűs a jazztől a népzenén át egészen a klasszikusokig előszeretettel keveri az irányzatokat, így komponálva egyedi hangzású dallamokat, darabokat. Az Insomnia a világhírű Bălănescu Quartet egy nyolcperces zeneszáma, amely címből a rendező kidomborította a balettelőadást. Juronics Tamás a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, olyan történetet sikerült színpada állítaniuk, amelynek fiatal, női főszereplőjét álmatlanság gyötri, a képzelt és a valós világ összefolyt sűrítményének következtében pedig minden családtagjából, ismerőséből, barátjából kettő lesz. A magánéleti ügyeket, a családi életet, az egyéi vágyakat felsorakoztató mű már-már intim közeget teremt a színpadon, aminek hangsúlyozásában szerepet játszik a mindössze egy ágyból és (kivetítésre szolgáló) fehér falból álló minimális díszlet. "A célom többek között az volt, hogy az Insomniában a társulat minden tagja szerepet kapjon" - folytatta, így tehát összesen tizenhárman testesítik meg a valós és "démoni" világ szereplőit. A Szegedi Kortárs Balettnek ez lesz az első idei, Tisza-parti produkciója. Hosszabb ideje nem hallattak magukról városunkban, hiszen szeptemberben Mexikó mintegy 19 városi játszó helyén mutatták be a Testek filozófiája és a Stabat Mater című előadásokat, a budapesti Művészetek Palotájában pedig nagyszabású produkciójukkal, a József legendájával kedveskedtek a balett szerelmeseinek.

Pataki András

igazgató arról is szól, feszített tavasz és nyár elé néz a társulat: a Daphnis és Chloé április 17-én a szegedi nagyszínházban mutatják be, míg áprilisban a fővárosba viszik az Insomniát, majd májusban a Tavasz áldozattal és a Stabat Materrel erdélyi turnéra indulnak. Nyáron a margitszigeti szabadtéri színpadon a Carmina Burana egyfelvonásost láthatja a közönség.

Az Isomnia szereposztása

Démonok: Hajszán Kitti, Hortobágyi Brigitta Lány: Takács Zsófia Apa: Csetényi Vencel Apa: Hegedűs Tamás Anya: Zsadon Flóra Anya: Stáry Kata Az anya szeretője: Czár Gergely Az anya udvarlója: Horváth M. Gergő Az apa titkárnője: Bujdosó Anna Utcalány: Szigyártó Szandra A lány barátja: Kiss Róbert A lány barátja: Majer Gábor Az Insomnia című balettelőadást február 6-tól láthatják az érdeklődők a Szegedi Nemzeti Színház kisebbik játszó helyén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.