Bulvár

A Várkert egyik japánakácát vizsgálták az erdőmérnökök + FOTÓK

A Várkert egyik japánakácát vizsgálták az erdőmérnökök + FOTÓK

2015. február 20., péntek
A Várkert egyik japánakácát vizsgálták az erdőmérnökök + FOTÓK
fafelmeres02kf

Ellenállnak-e a gyökerek az erősebb széllökéseknek? Erre a kérdésre keresték a választ az Erdőmérnök Kft. munkatársai pénteken, amikor a Várkert melletti terület egyik akácfáját vizsgálták.

Taplógomba támadta meg a szegedi Várkert egyik japánakácfáját, ezért az erdőmérnökök terheléses vizsgálatnak tették ki, hogy kiderüljön, hogyan reagálna az erősebb széllökésekre. "Egy erőmérővel felszerelt kötelet feszítettünk ki, amivel meghúztuk a fát, törzsére pedig vízmértéket helyeztünk. Így azt vizsgáltuk, hogy 2 tonna húzóerővel megfeszítve mekkora kihajlást produkál a fa" - tudtuk meg

Szabó Józseftől

, a szegedi Erdőmérnök Kft. szakemberétől. A japánakácra egyébként jellemző, hogy jól bírja a városi környezetet, erős és időtálló fajta. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gombás fertőzéstől szenvedő fa is kiállta az erőpróbát: akár a 400 km/h-s szelet is kibírná, ezért egyelőre biztosan nem kell kivágni. Az erdőmérnök felvilágosított, mivel lassan korhadó fáról van szó, ezért csak néhány év múlva kell megismételni a fafelmérési munkálatokat, ellenben ha nyárfa lenne, már 2-3 év múlva búcsút intenének neki. A taplógomba egyébként leggyakrabban az ágakon jelenik meg, s a szél által akár 100 kilométerről is képes egészséges egyedeket megfertőzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.