Közélet

A páneurópai piknik szervezői és a menekültek segítői kaptak elismerést

A páneurópai piknik szervezői és a menekültek segítői kaptak elismerést

2015. február 2., hétfő
A páneurópai piknik szervezői és a menekültek segítői kaptak elismerést
Kozma Imre; Schmidt Mária

Az 1989-es páneurópai piknik szervezői és a Magyarországra menekült keletnémet családok, polgárok segítői kaptak elismerést a XXI. Század Intézettől és a Terror Háza Múzeumtól hétfőn Budapesten.

A Petőfi-emléklap a helytállásért elnevezésű elismerés odaítélésével hetvennél több ember, köztük politikusok és ismeretlen segítők tevékenységét, bátorságát kívánták elismerni, olyanokét, akik – a méltatás szerint - a kommunista diktatúra ideológiai szorítása ellenére is emberséget mutattak. Elismerést ítéltek oda a keletnémet menekülteket segítő - eddig ismeretlen - "névtelen hősök" mellett az akkor lelkészként tevékenykedő

Balog Zoltán

emberierőforrás-miniszternek,

Filep Máriának

, a piknik főszervezőjének,

Horváth István

volt belügyminiszternek,

Konrád György

írónak,

Kovács László

volt külügyminiszternek,

Kozma Imre

atyának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének,

Németh Miklós

volt miniszterelnöknek,

Pozsgay Imre

volt miniszternek és

Tőkés László

református püspöknek. Az elismerést többen nem tudták átvenni a rendezvényen. Balog Zoltán – aki

Angela Merkel

német kancellár látogatása miatt csak a rendezvény végén tudott megjelenni és az elismerést átvenni – azt hangoztatta: a szabadság mindig a belülről szabad emberekből indul el. Szerinte a szabadság ereje képes azokat is inspirálni, akik ma azért felelősek, hogy meg is maradjon a szabadság. Azt is mondta, a szabadság nem magától értetődő, annak mindig ára van, hiába gondolják azt ma sokan, hogy ingyen van. A miniszter az elismerés átvétele után felidézte saját 25 évvel korábbi, néhány napig tartó szerepét a csillebérci menekülttáborban, ahol pasztorációs szolgálatot végzett.

Schmidt Mária

, a házigazda intézmény főigazgatója méltatásában arról beszélt, hogy a magyarok 1989 nyarán tanúbizonyságot tettek bátorságukról, szolidaritásukról és a felebaráti szeretetükről, és ezzel példát mutattak az egész világnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkori segítségnyújtás csak a mai szemmel számít természetesnek, ám akkor még Magyarország megszállt állam volt, állampárttal, titkosrendőrséggel, és a segítők tevékenysége egyáltalán nem volt veszélytelen és kockázatmentes. A főigazgató-történész köszönetet mondott a segítőknek, és arról is beszélt, ők nagyobb kockázatot vállaltak, mint a hajdani állampárt vezető politikusai. Azt mondta, az 1989-es piknik olyan mozgásoknak nyitott utat, amelyek eredményeként Közép- és Kelet-Európa államai visszaszerezték nemzeti függetlenségüket, és a két Németország egyesülésével végül Európa is egyesülni tudott. Úgy vélte, mindez nem történhetett volna meg Magyarország és a menekült keletnémeteket segítők nélkül. Decemberben már hasonló elismeréssel – Petőfi-díjjal – ismerték el a 25 évvel korábbi határ menti piknik főszervezőjét, Filep Máriát és Kozma Imre atyát. A XXI. Század Intézet és a Mol-csoport közös díját ahogy akkor, most is egy, a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepség keretében adta át Schmidt Mária.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.