Közélet

A korszerű asztali gépet harmadával olcsóbb üzemeltetni

A korszerű asztali gépet harmadával olcsóbb üzemeltetni

2015. február 21., szombat
A korszerű asztali gépet harmadával olcsóbb üzemeltetni

A korszerű asztali számítógépek mintegy 30 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint például az öt évesnél régebbiek.

Az amerikai Intel számítástechnikai chipgyártó szerint a nagyobb áramfogyasztást részben a régi fejlesztésű grafikus kártyák okozzák. A cég tapasztalata szerint a bekapcsolva hagyott asztali számítógépek szintén növelik a kiadásokat, mivel egy gép készenléti üzemmódban mintegy 130 forint értékű áramot fogyaszt naponta. A számítógép áramigényét ugyanis leginkább a processzor és annak beállításai, illetve a grafikus kártya határozza meg. A közlés szerint egy ötéves asztali számítógép 11-44 ezer forint értékű áramot fogyaszt egy évben, különösen akkor, ha a felhasználók a gépet nem, csak a monitort kapcsolják ki, például szoftverfrissítés miatt. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 2013-ban a vállalkozások 91 százaléka használt számítógépet, amelynek jelentős hányadát, 61 százalékát az asztali gépek adják. A Bell Research tavaly április kutatása pedig megállapította, hogy a teljes magyar üzleti pc-állomány, az intézmények eszközeivel együtt, meghaladta a kétmillió gépet. A költségek csökkenthetők többek között egy energiatakarékos modellre történő cserével, a számítógép tudatos használatával, vagy távvezérlésével, illetve egy korszerű grafikus kártya beépítésével, amelynek költsége 10-150 ezer forint között változhat - közölte Intel az MTI érdeklődésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.