Kultúra

Weöres Sándor verse is a Holdra megy a Pulival

Weöres Sándor verse is a Holdra megy a Pulival

2015. január 23., péntek
Weöres Sándor verse is a Holdra megy a Pulival
puli_urszonda

Január 22-én, a Kultúrpart hetedik születésnapján eldőlt, melyik magyar vers utazik a Puli űrszondával a Holdra. A kiélezett versenyt egy Weöres mű részlete nyerte - írja a kulturpart.hu.

Mint azt a

portál írja

, pontban délben lezárult az a szavazás, amelynek tétje nem volt más, mint hogy melyik magyar verset helyezze el a Holdon a Puli űrszonda. Bár holdunk egyelőre nem a leglátogatottabb hely az Univerzumban, könnyen lehet hogy hamarosan megnő a népszerűsége – hiszen ez a Google Lunar XPRIZE verseny célja, amelynek magyar résztvevője a Puli. És bár mi magyarok csak a negyedik nemzet leszünk, aki járművet küld égi kísérőnk kráterei közé, de az első, aki egy költeményt is! A január 1-én lezárult játékra sok száz vers, illetve versrészlet érkezett, amelyek közül a

Molnár Piroskából

,

Turi Tímeából

,

Tarján Tamásból

,

Pacher Tiborból

és

Fehér Renátóból

álló szakmai zsűri kiválasztotta a „legholdravalóbb” 15-öt. Ezekre mostanáig szavazhattak az olvasók. Petőfi sokáig vezetett, „ezüstsarkantyús csizmájával" már az etap elején elhúzott a többiektől, de még mielőtt nagyon elbízhatta volna magát, egy kettőre beérte őt

Weöres Sándor

, aki létráján hatalmas magabiztossággal tört előre az ég felé.

Pilinszky János

Harmadnapra új erőre kapott,

József Attila

pedig már a csillagok közül nézett le a lemaradottakra. Az utolsó percekig érkeztek szavaztok, és pontban délben megszületett a végeredmény:

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

A részlet Weöres Sándor: A teljesség felé c. kötetéből, a Szembe-fordított tükrök c. versből származik. A sors iróniája, hogy Weöres Sándor 26 évvel ezelőtt, január 22-én hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.