Közélet

Vízkereszti koncert a Gál Ferenc Főiskolán + FOTÓK

Vízkereszti koncert a Gál Ferenc Főiskolán + FOTÓK

2015. január 7., szerda
Vízkereszti koncert a Gál Ferenc Főiskolán + FOTÓK
ujevi_koncert_szeged12_gs

Vízkereszt alkalmából rendezett koncertet a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Gál Ferenc Főiskolán.

A hagyományossá vált vízkereszti koncerttel a Szeged-Csanádi Egyházmegye köszönet mond minden év elején együttműködő partnereinek, valamint az önkormányzati-, városi- és megyei intézményeknek.

Kiss-Rigó László

megyés püspök köszöntője után a Magyar Televízió Virtuózok című produkciójának fellépői mutatkoztak be a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében. A

komolyzenei tehetségkutató döntőjében

két szegedi tehetséges fiatal,

Szauer Bianka

és

Tóth Bettina

is megcsillogtatta tehetségét, akiknek hárfajátékában a Klebelsberg-teremben egybegyűltek is meghallgathatták. Rajtuk kívül

Rigó Ronald

,

Girán Péter

,

Sándor Zoltán

,

Magyar Valentin

,valamint

Néveri Bence

lépett színpadra a vízkereszt alkalmából rendezett koncerten. Zárásként egy különleges produkciót is hallhatott a közönség, amely nem hangzott el a Virtuózok műsorában. A tinik korcsoportjának két versenyzője, Tóth Bettina és Sándor Zoltán közösen még csak egyszer játszották nyilvános fellépésen a Bach és Gounod nevével fémjelzett Ave Maria-t, ez a mű zárta a koncertet.

2014-től január 6-án ünnepli a magyarországi katolikus egyház vízkeresztet, nem pedig a január 6-ához legközelebbi vasárnap. Január 6-án a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház. Ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, mely során a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet. Ahogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tájékoztatott, a vízkereszt amiatt is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelés időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; a szentelmény révén nemcsak az épületeket, hanem a benne lakókat, dolgozókat is megáldja. Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.