Közélet

Tüntetés a káros pszichiátriai módszerek ellen Szegeden

Tüntetés a káros pszichiátriai módszerek ellen Szegeden

2015. január 31., szombat
Tüntetés a káros pszichiátriai módszerek ellen Szegeden
pszichiatra_tunti

Békés demonstráció zajlott január 31-én, szombaton a káros pszichiátriai kezelések ellen a SZTE Kongresszusi Központ előtt, a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése alkalmából. A demonstrálók arra hívták fel a figyelmet, hogy a pszichiátriai kezelések sokszor komoly károkat okoznak, illetve hogy a pszichiátria és a gyógyszeripar pénzügyi összefonódása miatt a pszichiátriai kezelések nem szolgálják a társadalom mentális egészségét - írták közleményükben a szervezők.

A közleményben az áll: a demonstrálók a Szent István térről indultak és elsétáltak a SZTE Kongresszusi Központhoz,

ahol a Magyar Pszichiátriai Társaság tartott vándorgyűlést

. A rendezvény üzenete szerint a mai pszichiátria főként tudatmódosító szerekre épülő kezelései nem jelentenek valódi megoldást az emberek mentális problémáira, ugyanakkor mellékhatásaikkal rendszeresen okoznak károkat. Ez nem korlátozódik csupán a szereket szedő emberekre, hiszen számos pszichiátriai szerről az utóbbi években kiderült, hogy mellékhatásként erőszakos viselkedést vagy öngyilkossági késztetést okozhatnak, amelynek sokszor ártatlan emberek esnek áldozatul – a combinós gyilkosként elhíresült férfi például tavaly nyáron Budapesten a villamos alá rúgott egy idős nőt, egy nappal azután, hogy kiengedték a pszichiátriáról. A rendezvényt szervező jogvédő alapítvány elnöke,

Dobos János

a tüntetésen elmondta: a pszichiátereknek saját érdekük, hogy függetlenítsék magukat a gyógyszergyárak jól jövedelmező forrásaitól, és a valódi gyógyítás útjára lépjenek. A rendezvény végén a résztvevők nyílt levelet juttattak el a Pszichiátriai Társaság vezetőségének, amelyben felkérték őket, hogy a pszichiáterek vállaljanak felelősséget tevékenységükért, szakítsanak a gyógyszeripari pénzügyi függéssel és térjenek a valódi gyógyítás útjára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.