Közélet

Szegedi időutazás az egykori napilapok hasábjain

Szegedi időutazás az egykori napilapok hasábjain

2015. január 7., szerda
Szegedi időutazás az egykori napilapok hasábjain
delmagyarchiv_bemutato04kf

A hazai könyvtárak történetében egyedülálló az a kezdeményezés, amely a dél-magyarországi régió napilapjának digitalizálása érdekében történt. A Délmagyarországból készült online DélmagyArchív-projekt második fázisához ért.

A digitalizáláshoz szükséges példányokat az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár adta össze. A Délmagyarország állománya óriási, hiszen több mint száz éves napilapról van szó, ami azt jelenti, hogy a projekt végére körülbelül 30 ezer lapszámot érhetnek majd el az érdeklődők, kutatók, szakdolgozók. Ilyen terjedelmes napilapokat feldolgozó, szabadon felhasználható és ingyenesen elérhető projekt eddig még nem született Magyarországon. Az első korszak feldolgozása már 2014-ben elkészült, az 1945-ig terjedő időszak cikkeit egy év alatt digitalizálták, a tavalyi esztendő végére pedig egészen 1970-ig jutottak. A szerdai sajtótájékoztatón

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a Somogyi-könyvtár igazgatója és

Kokas Károly

, az egyetemi könyvtár informatikai főigazgató-helyettese, valamint

R. Tóth Gábor

, a napilag főszerkesztője kifejtette, az adatbázis böngészésével megélhetjük a második világháború borzalmaiból ébredező régió sorsát, a szocializmus építkezését, illetve az 1956-os szabadságharc szegedi eseményeit. Az adatok szerelmeseinek: az 1910-től 1970-ig feldolgozott időszakban 17 960 lapszám került az archívumba, vagyis összesen 112 235 cikk. A digitalizált újság "főbejárata" a Délmagyarország honlapja lesz, de az anyag része lesz az SZTE Klebelsberg Könyvtár adatbázisrendszerének, valamint a Somogyi-könyvtár megfelelő lapjain is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.