Közélet

Oroszország együttműködést javasol az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között

Oroszország együttműködést javasol az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között

2015. január 5., hétfő
Oroszország együttműködést javasol az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között

Oroszország a gazdasági kapcsolatok erősítését javasolja az Európai Uniónak az Eurázsiai Gazdasági Unióval.

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) hírportál beszámolója szerint

Vlagyimir Csizov

, Oroszország állandó EU-képviselője az EU és Oroszország közötti kapcsolatok helyreállítása érdekében az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások, a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) megszakítására és a január elsején életbe lépett Eurázsiai Gazdasági Unióval (Eurasian Economic Union, EAEU vagy EEU) az együttműködési tárgyalások megkezdésére szólította fel az Európai Uniót. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozásáról 2014. május 29-én állapodott meg Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásának megteremtése céljából a 170 milliós népességet felölelő, 2,7 ezer milliárd dolláros bruttó hazai terméket előállító térségben. A szerződés 2015. január elsején lépett életbe. Örményország január 2-án csatlakozott a szervezethez.) Az orosz uniós nagykövet a cikkben hangsúlyozta, hogy az EEU-projektet sem az Oroszország elleni szankciók, sem az alacsony olajárak, sem a rubel árfolyamának gyengülése nem veszélyeztetik. Elsősorban az energiaszektorban lenne értelme hosszú távú együttműködést kialakítani az EU és az EEU között - mondta. A cikk szerint az EU számára jóval nagyobb hátrányt jelentenek az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági következményei és Oroszország ellenintézkedései, mint az Egyesült Államok számára. Miközben az európai vállalatok a kelet-európai uniós tagországokban folytatott gyakorlathoz hasonlóan növelhetnék alkalmazottaik számát az alacsony bérszínvonalú eurázsiai térségben, az amerikai Global Development And Environment Institute tanulmánya szerint a TTIP-szerződés 2025-ig 600 ezer munkahely elvesztéséhez vezetne az EU-ban. Németország és Franciaország 130-130 ezer munkahelyet veszítene el. A szabadkereskedelmi egyezmény egyúttal az Egyesült Államok alacsony szociális ellátási színvonalát is "Európába exportálná" - állapítja meg a DWN. Az Oroszország elleni szankciók hátrányos gazdasági hatását elsőként Németország ismerte el 2014 végén - írja a ZeroHedge.com hírportál, hozzátéve, hogy a szankciók hátrányait már mások is kezdik felismerni. "Az orosz gazdaság gyengülése nagyon nem kifizetődő Olaszországnak" - idézi a ZeroHedge.com

Romano Prodi

egykori olasz miniszterelnöknek, az Európai Bizottság egykori elnökének az olasz Il Messaggero lapnak adott nyilatkozatát. "A csökkenő olaj- és gázárak az Ukrajna miatt elrendelt szankciókkal együtt évi öt százalékkal csökkentik az orosz GDP-t és ötven százalékkal vetik vissza az olasz exportot" - mondta Romano Prodi. "Függetlenül a rubel dollárral szembeni árfolyamától, ami már mintegy a felére csökkent, az Egyesült Államok oroszországi exportja növekszik, miközben Európa exportja csökken" - mutatott rá. A ZeroHedge.com hangsúlyozza, hogy Európa számára az igazi veszélyt nem is az Oroszországnak való pénzügyi kitettség, illetve egy esetleges orosz gazdasági összeomlást követő pénzügyi dominó-hatás jelenti, hanem a kereskedelem leállása. A jegybankok mennyiségi monetáris ösztönzőkkel képesek eszközbuborékokat gerjeszteni, képesek a beruházási és a fogyasztási kedvet is felfűteni. Képesek tehát pénzt nyomtatni, "kereskedelmet nyomtatni" azonban nem. Márpedig a globalizált világban a kereskedelem volt a növekedés motorja, mielőtt a jegybankok nekiálltak évi ezer milliárd dollárnyi kötvényvásárlással ezt pótolni - írja a ZeroHedge.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.