Bulvár

Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok

Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok

2015. január 7., szerda
Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok

Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel a Brigham Young Egyetem (BYU) csillagászai, akik a gigantikus képződményről az Amerikai Asztronómiai Társaság seattle-i közgyűlésén számoltak be.

A fekete lyuknak a KA 1858 katalógusjelű galaxis ad otthont, amely mintegy 100 millió fényévnyire, a Hattyú (Cygnus) és Lant (Lyra) csillagképek között helyezkedik el - olvasható a PhysOrg hírportálon. A Brigham Young Egyetem kutatói a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler felvételeit és nagy földi telepítésű távcsövek adatait elemezték, hogy meghatározzák a fekete lyuk főbb paramétereit. Az objektum tömegét a fényvisszaverődés feltérképezésének módszerével határozták meg. Az eljárás a spirális pályán a fekete lyukban áramló anyag megfigyelésén alapul, amely a folyamat során rendkívüli mértékben felmelegszik és intenzív fényt bocsát ki. A sugárzás visszaverődik a galaxis központjától különböző távolságra lévő gázfelhőkről, és e "fénycsomagok" több napos időeltolódással érik el a földi telepítésű távcsöveket. Az időeltolódás mértéke, valamint az anyag áramlási sebessége alapján határozták meg a kutatók a központi fekete lyuk tömegét. "Nagyszabású projektről van szó, amelynek keretében a világ számos pontján működő nagy teleszkópok megfigyelési adatait elemeztük. Így határoztuk meg, hogy a KA 1858 katalógusjelű galaxis centrumában lévő fekete lyuk tömege nyolcmillió Nap tömegével egyenlő" - hangsúlyozta

Michael Joner

professzor, az Astrophysical Journal című szaklapban megjelenő tanulmány társszerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.