Kultúra

Nemzetközi színházi workshoppal nyitja az évet a szegedi MASZK Egyesület

Nemzetközi színházi workshoppal nyitja az évet a szegedi MASZK Egyesület

2015. január 5., hétfő
Nemzetközi színházi workshoppal nyitja az évet a szegedi MASZK Egyesület
P1800767-1600

Elkezdődtek a hat fesztivál és a szlovén Via Negativa koprodukciójában készülő, Kell legyen valami munkacímű színházi előadás munkálatai.

A jubileumi, 25. THEALTER Fesztivál megrendezésére készülő MASZK Egyesület decemberben tett közzé felhívást színészek, előadóművészek számára, nemzetközi együttműködésben készülő színházi előadásban való részvételre. A 20 jelentkező közül

Bojan Jablanovec

, a készülő előadás rendezője, a Via Negativa vezetője választotta ki azt a 7 alkotót, akik részt vehetnek a január 5-én induló workshopon. A magyar aspiránsok mellett szerbiai, bolgár, montenegrói és romániai alkotók dolgoznak együtt január 11-éig Szegeden. Bojan Jablanovec rendező a közös munka végén választja ki az előadás szereplőit, akikkel a tervek szerint februárban Szabadkán folytatódik a munka. A projektben partnerként vesz részt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház/Desiré Fesztivál, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház/TESZT Fesztivál (Temesvár, Románia), az INFANT Fesztivál (Újvidék, Szerbia), a Kraljevsko pozorište Zetski dom (Cetinje, Montenegró) és az Informbureau Egyesület/Antistatic Fesztivál (Szófia, Bulgária). Az öt workshopból álló munkafolyamatot követően 2015. május 23-án, a temesvári TESZT Fesztiválon láthatja először a közönség az előadást, amelyet 2016 tavaszáig valamennyi partnerfesztivál vendégül lát. Márciusban Szeged újabb workshopnak ad otthont, a magyarországi közönség pedig júliusban, a 25. THEALTER keretében Szegeden láthatja az elkészült produkciót. A MASZK Egyesület számára a szegedi önkormányzat támogatása teszi lehetővé a projektben való részvételt, egyéb hazai forrást mindezidáig nem sikerült bevonni a finanszírozásba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.