Közélet

MSZP: a kormány védje meg a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat!

MSZP: a kormány védje meg a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat!

2015. január 7., szerda
MSZP: a kormány védje meg a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat!

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy védje meg a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarokat és kezdjen tárgyalásokat a szomszédos országokkal a kettős állampolgárságról.

Mesterházy Attila

, az Országgyűlés Külügyi bizottságának tagja és

Kiss László

, a Nemzeti összetartozás bizottságának tagja szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményükben felidézték, hogy az MSZP 2010-ben támogatta a könnyített honosítási eljárást lehetővé tévő törvényt, de kritizálta a beterjesztés rossz időzítését és a szomszédos országokkal való konzultáció elmaradását. Az elfogadást követően Szlovákiában egy ottani törvény miatt több tucat felvidéki magyar állampolgár veszítette el szlovák állampolgárságát. Legutóbb pedig az ukrán külügyminiszter fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat, hogy véget vetnek a kettős állampolgárság gyakorlatának - emlékeztetett a két politikus. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt négy és fél év során ezeket a problémákat meg kellett volna oldani, ezért felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az érintett szomszédos országokkal, annak érdekében, hogy a külhoni magyarok atrocitások nélkül élhessenek a könnyített honosítás lehetőségével - olvasható az MSZP közleményében.

Pavlo Klimkin

ukrán külügyminiszter hétfőn Ungváron arról beszélt, hogy hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán-magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.