Egyetem

Misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1

Misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1

2015. január 10., szombat
Misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1

Misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel megsemmisült - a Föld légkörébe érve elégett - a Masat-1, Magyarország első műholdja - közölte a missziót irányító kutatócsapat szombaton az MTI-vel.

A műhold megsemmisülése feltehetően az előre jelzett időszakban, péntek 23.15 és szombat 0.45 között következett be. A kutatók tájékoztatása szerint az utolsó online csomag 21 óra 21 perc 43 másodperckor érkezett be Argentínából, ezután nem észleltek több jelet a Masat-1-ről. Ennek részben az az oka, hogy a műhold az utolsó óráit vagy óceán, vagy olyan terület felett töltötte, ahol nem voltak a magyar irányítók számára adatokat gyűjtő földi állomások. Legközelebb ilyen terület fölé szombat hajnali 2.27-kor került volna a műhold, de a BME földi állomásáról ekkor már nem tudták venni a jeleit.

Vajta László

, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja korábban kiemelte: a Masat-1 megsemmisülése - amely a műholdak életciklusának természetes folyamata - nem a projekt lezárását jelenti, hanem egy hosszabb, az űrkutatás magyarországi kiteljesedését szolgáló tudományos-műszaki-szakmai együttműködés újabb stációja. A 2012. február 13-án pályára állt Masat-1 műhold megszületése és missziója a BME VIK két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztőinek, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint hatvan hazai és külföldi cég összefogásának és támogatásának köszönhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.