Gazdaság

Magyarországon 2,3 százalékos GDP-növekedést vár a Coface

Magyarországon 2,3 százalékos GDP-növekedést vár a Coface

2015. január 27., kedd
Magyarországon 2,3 százalékos GDP-növekedést vár a Coface

Az idén 2,3 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon, a magyar gazdaságot csak visszafogottan érinti a svájci frank erősödése a devizaalapú hitelek árfolyamának rögzítése miatt - állapítja meg a Coface nemzetközi hitelbiztosító friss elemzésében.

A párizsi székhelyű hitelbiztosító az MTI-hez eljuttatott elemzésében a magyar gazdasággal kapcsolatban pozitívumként emeli ki a megbízható infrastruktúrát, a képzett munkaerőt és a külföldi befektetések jelentős mértékét. Rámutatnak azonban arra is, hogy a gazdasági fejlődés szempontjából kockázatot jelent a magas államadósság. A Coface elemzői kiemelték: a svájci jegybank döntése után bekövetkező frankerősödés a hiteleken keresztül több közép-kelet-európai országot érint, köztük Magyarországot is. Szerintük azonban a frank erősödése Magyarországon csak kevésbé hat a pénzügyi folyamatokra a devizaalapú jelzáloghitelek árfolyamának rögzítése miatt. A hitelbiztosító B országkockázati kategóriában tartja Magyarországot. A Coface elemzői a svájci gazdaságról azt írták, a svájci jegybank döntése miatt kialakult erős frank lefelé mutató kockázatokat jelent a svájci gazdaság idén várható 1,6 százalékos növekedésére nézve, és a deflációs kockázatok is erősödnek. Az erős frank több területen is negatív hatással van a svájci gazdaságra, például csökkenti az országba érkező turisták vásárlóerejét, kedvezőtlenül érinti a feldolgozóipart. A globális piacokat ellátó svájci cégek, köztük a gyógyszeripari és óragyártással foglalkozó cégek számára ugyanakkor kevésbé "veszélyes" az erős frank - emelik ki a Coface szakértői. A Coface csoport a világ egyik vezető hitelbiztosítója, 440 ember foglalkoztat, 2013-ban 1,440 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelhetett el, a világ 97 országában van jelen, és 37 000 cég tranzakciójának biztonságosságáról gondoskodik több mint 200 országban. A Coface minden negyedévben 160 ország kockázati értékelését teszi közzé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.