Bulvár

Magyarország vállalta át annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székelyeket

Magyarország vállalta át annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székelyeket

2015. január 7., szerda
Magyarország vállalta át annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székelyeket

A Krónika napilap szerdai vezércikke szerint Magyarország átvállalta Romániától annak a felelősségét, hogy megtanítsa románul a székely fiatalokat.

Az erdélyi magyar napilap vezércikkírója ekképpen értelmezte a hétfőn bejelentett programot, amely keretében a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 850 székelyföldi fiatalnak tartanak ingyenes felkészítőt az érettségire, többségüknek az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, román nyelvből és irodalomból. A Krónika szerint Magyarország azért kénytelen olyan feladatot magára vállalni, amely a román állam felelőssége és kötelessége lenne, mert Románia nem viselkedik felelősen a saját állampolgáraival szemben. A lap felidézi, az erdélyi magyar szakmai és politikai szervezetek folyamatos igénye, sőt Traian Basescu exállamfő ez irányú helyeslése ellenére a román nyelvet továbbra is anyanyelvként tanítják a kisebbségi diákok számára, olyan tanterv és tankönyvek alapján, amelyek lehetetlenné teszik az állam nyelvének hatékony és viszonylag könnyű elsajátítását. A romániai iskolákban jelenleg csak az iskolai felkészítő osztályban, valamint az első és második elemi osztályban tanítják más-más tanterv és tankönyvek szerint a román nyelvet a román és a nem román anyanyelvű gyermekeknek. A továbbiakban a tanterv, a tananyag és a követelményrendszer is azonos. A tömbben élő székelyföldi magyar gyermekek jelentős hányada csak az iskolai tanórákon találkozik a román nyelvvel, és nem képes felvenni a versenyt az érettségi vizsgán a román anyanyelvűekkel. Ezért évek óta a székelyföldi megyékben a legrosszabbak az érettségi eredmények. A sikertelenül vizsgázó fiatalok többségét pedig román nyelvből és irodalomból buktatják meg. „Miközben a kisebbségi fiatalok elé éppen a román állam gördít akadályt – egyértelműen hátrányos helyzetbe sodorva őket –, a többségi társadalom menetrendszerűen felháborodik, ha a magyarok törik a román nyelvet” - állapítja meg a cikkíró, aki szerint a romántanuláshoz nyújtott segítséggel a magyar állam gyakorlatilag az erdélyi magyarok romániai beilleszkedését ösztönzi, rácáfolva az Erdély elszakítását vizionáló többségi félelmekre. „Jó lenne, ha Budapest szokatlan, de jó szándékú kezdeményezése Bukarestet is ráébresztené a helyzet visszásságára és a saját felelősségére” - fogalmazta meg szerdai vezércikkében a Krónika erdélyi magyar napilap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.