Bulvár

Magyar vakok számára indítottak internetes szolgáltatást

Magyar vakok számára indítottak internetes szolgáltatást

2015. január 12., hétfő
Magyar vakok számára indítottak internetes szolgáltatást

Vakok , gyengénlátók valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdők számára indítottak ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást. A RoboBraille elnevezésű szolgáltatást hétfőn, egy szakmai konferencia keretében mutatták be az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

A Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központjának kezdeményezésére elindult RoboBraille egy egyszerűen kezelhető e-mail és web-alapú szolgáltatás, amely automatikusan képes percek alatt dokumentumokat átalakítani olyan formátumokra, amelyeket a látássérült és olvasási nehézségekkel küzdő felhasználók is használni tudnak. A www.robobraille.com oldalról magyar nyelven is elérhető szolgáltatás célja, hogy támogassa és ösztönözze a fogyatékossággal élő felhasználók önállóságát az oktatási rendszerben és a munkaerőpiacon. A RoboBraille szolgáltatáson 2004-ben kezdték el dolgozni, azóta egyre több európai nyelven is elérhető, és eddig már több százezren használták. A magyar nyelvű szolgáltatás fejlesztésében részt vett az Informatika a látássérültekért alapítvány. A szolgáltatás fejlesztése még nem ért véget, a fejlesztők számítanak a felhasználók visszajelzéseire. A konferencián Tanja Stevns, a RoboBraille-projekt nemzetközi koordinátora és Lars Christensen, a RoboBraille International igazgatója ismertette a szolgáltatást. Tájékoztatásuk szerint a felhasználók a weboldalra tölthetik fel a más formátumba átalakítandó dokumentumot, majd a nyelv beállítása után meg kell jelölniük, milyen más formátumban, például e-könyvben vagy nyomtatható Braille-formátumban szeretnék azt – e-mailben – visszakapni. Lehetőség van arra is, hogy a megadott fájlt vagy begépelt szöveget mp3, azaz hangformátumban kérje a felhasználó; ebben az esetben beállítható a szövegbeolvasás gyorsasága valamint az is, férfi, vagy női hangon legyen hallható a szöveg. A konferencián elhangzott, az ELTE valamennyi szakán tanul látássérült hallgató, jelenleg csak ebben a felsőoktatási intézményben félszázan tanulnak. A felszólalók arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatás a diszlexiások, ahogy fogalmaztak, szóvakságban élők számára is nagy lehetőség. A szolgáltatás elindítását üdvözölte Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékosügyi megbízottja és Szőke László, a Nemzeti Fogyatékosügyi Tanács titkára is. Szekeres Pál felidézte, hogy a korábbi évtizedekben – az Magyarország uniós csatlakozása előtt - milyen komoly nehézséget jelentett a fogyatékossággal élőknek az, hogy a felsőoktatásban tanuljanak, vagy már az is, hogy fizikailag egyáltalán bejussanak egy egyetemi épület emeleti termeibe. A most bemutatott szolgáltatást európai jelentőségűnek nevezte és arra is felhívta a figyelmet, hogy az nemcsak tágasabbá teszi a világot a gyengénlátók számára, de a társadalmi közeget is befogadóbbá alakítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.