Közélet

Kiképzőközpont létesülhet Csehországban a Gripenek pilótái számára

Kiképzőközpont létesülhet Csehországban a Gripenek pilótái számára

2015. január 29., csütörtök
Kiképzőközpont létesülhet Csehországban a Gripenek pilótái számára

Közép-európai kiképzőközpont létesülhet a jövőben Csehországban a svéd Jas-39 Gripen vadászgépek pilótái számára - jelentette ki Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter csütörtökön, miután svéd kollégájával, Peter Hultqvisttal tárgyalt Prágában.

Stropnicky

megjegyezte: egy közös pilótaképző központ létrehozása iránt Magyarország is érdeklődik. Miután Szlovákia azt hangoztatja, hogy szintén Gripen vadászgépeket szerezne be hadserege számára, a csehországi kiképzőközpont iránt minden bizonnyal lenne érdeklődés. "Ha Szlovákia valóban megvenné a Gripeneket, lehetővé válna Csehország és Szlovákia légterének közös védelme. Ez jelenleg a szlovák kormány döntésétől függ" - vélekedett a cseh miniszter. "Nekünk (cseheknek) előnyös lenne a kiképzőközpont, megoszthatnánk tapasztalatainkat, s kihasználhatnánk az egész kiképző és gyakorló kapacitásunkat" - mutatott rá Stropnicky. A svéd védelmi tárca vezetője elmondta: pénteken Szlovákiába utazik, s a megbeszélések egyik témáját a vadászgépek jelentik. Stropnicky szerint a közeljövőben több európai ország - például Szlovénia, Horvátország, Ausztria - is meg kívánja újítani légvédelmét, s nem kizárt, hogy valamelyikük a Gripenek megvásárlása mellett dönt. Jelenleg Svédország, Csehország, Magyarország, Dél-Afrikai Köztársaság és Thaiföld légiereje használ Gripen vadászgépeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.