Közélet

Két hét múlva rajtolhatnak Afrikába a szegedi ralisok

Két hét múlva rajtolhatnak Afrikába a szegedi ralisok

2015. január 2., péntek
Két hét múlva rajtolhatnak Afrikába a szegedi ralisok
szogi_gyula3_gs

Az ebola-járvány és más nehézségek ellenére két hét múlva elrajtol a hagyományos Budapest-Bamako futam - tudatták a raliverseny szervezői az MTI-hez eljuttatott közleményükben. Az Afrikába tartó versenyen három szegedi férfi is elindul, gyógyszereket, számítógépeket és játékokat is visznek magukkal.

"Az ebola sokkal többeket riasztott el, mint az elmúlt évek terrorfenyegetései. Az eredeti 600 nevezőből mindössze 480-an vállalták be a futamot" - idézték a verseny alapítóját és főszervezőjét,

Szabó Gál Andrást

a dokumentumban, emlékeztetve arra is, hogy a múltban többek között az al-Kaida fenyegetéseivel, emberrablásokkal kellett szembenéznie a magyar szervezésű afrikai ralinak. A futam célpontját, Bamakót az ENSZ egészségügyi világszervezete még nem nyilvánította hivatalosan ebolamentes országnak, az elmúlt hetekben nyolc ilyen beteg vesztette életét Maliban és több száz embert tartottak karanténban - olvasható a sajtóközleményben, amelynek szerzői leszögezték: a nehézségek ellenére a Budapest-Bamako az idén ismét Bamakóban ér majd célba. "Természetesen vannak vészforgatókönyveink arra az esetre, ha súlyos járvány lenne Maliban, de meglátásunk szerint emiatt most nem kell különösebben aggódni" - mondta a futam főszervezője.

Szegedi focilabdákkal játszhatnak majd az afrikai gyerekek

A versenyre három szegedi férfi is nevezett:

Strohner Csaba, Szögi Gyula

és

Varga Béla

“Szögediek” néven indul el spirit kategóriában. Ahogy portálunknak

korábban is elmesélték,

elsősorban kalandvágyból vágnak neki a 8464 kilométeres útvonalnak, melyre egy harmincéves Volkswagen Passat Variant repíti el őket. Adományokkal is készülnek az elmaradottabb régiókba, a Szeged-Csanádi Egyházmegye 25 focilabdát

ajánlott fel a számukra

, továbbá a támogatóknak hála visznek magukkal gyógyszereket, számítógépeket és játékokat is. Ezeket Mauritániában és Maliban, a világ 5. és 6. legszegényebb országában adják majd át a falvak vezetőinek.

adomany01_gs

A világ legnagyobb amatőr raliversenyeként számon tartott viadal január 16-án 42 ország résztvevőivel rajtol Budapestről, a Lurdy Háztól. Két kontinens nyolc országán halad majd át a kéthetes maratoni esemény mezőnye. A 2015-ös Budapest-Bamako össztávja 8464 kilométer, napi 529 kilométeres átlagetapokkal. A leghosszabb a három és fél napos, 3117 kilométeres szupermaratoni szakasz lesz Budapestől Tangerig. A 16 napos futam február 1-jén zárul Bamakóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.