Kultúra

Izland mozgásban – kiállításmegnyitó és filmvetítés a Somogyiban

Izland mozgásban – kiállításmegnyitó és filmvetítés a Somogyiban

2015. január 19., hétfő
Izland mozgásban – kiállításmegnyitó és filmvetítés a Somogyiban
izland_mozgasban

Kietlenségükben is fenséges, sziklás tájak fölött száguldó felhők, tátongó kráterek, párafelhőt lehelő gejzírek, a vulkáni salakon, hamumezőkön havasi madárhúr remeg a szélben, száratlan habszegfű, fűnemű fűz alkot párnanövényzetet. Izland képei tárulnak elénk Jurkovics Milán, Mótyán Gergő és Nagy Gyula fotóin.

A három barát elhatározta, hogy bejárja Európa második legnagyobb szigetét. Az utazást csaknem egy éven át tervezték, interneten kerestek kapcsolatot kint élő magyarokkal. A közel három hétig tartó út során körbeautózták a szigetet, felkeresték Izland különleges tájait. A fiatalok a természetet testközelből is megtapasztalhatták, éjszakáikat sátorban töltötték a szabad ég alatt. A 3 ezer kilométeres túra során több ezer fotó és egy dokumentumfilm is készült, amely bemutatja, milyen is Izland „mozgásban.” A különleges világok, a szép fotográfiák iránt érdeklődőket 2015. január 22-én, csütörtökön délután 5 órától az Izland mozgásban című kiállítás filmvetítéssel egybekötött megnyitójára várják a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Az előadás filmes beharangozója az

alábbi internetes oldalon

látható. A kiállítás március 3-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási rendjében. Jurkovics Milán: 1987-ben született Szolnokon. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán, a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszéken végzett geográfusként 2011-ben. Jelenleg a Zengo Kft.-nél dolgozik, ahol csapatával 2009 óta közel 700 természet- és oktatási filmet készített. Hobbija a kerékpározás és az észak-európai országok. Filmográfia: Fjellek és fjordok (2013), Izland mozgásban (2014). Mótyán Gergő: 1987-ben született Cegléden. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán okleveles vegyészként végzett. 2012-től kezdte PhD-tanulmányait a Kémia Doktori Iskolában, ahol rákellenes hatóanyagok szintézisét kutatja. 2014-ben több kémiai témájú oktatási film rendezője. Hobbija a fotózás, képek digitális feldolgozása és az utazás. Nagy Gyula: 1988-ban született Szegeden. 2011-ben végzett geográfusként a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán, a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszéken. 2011-ben kezdte PhD-tanulmányait. 2013-tól geográfus tanársegéd. Számos oktatási filmet rendezett földrajz témában. Hobbija a design, idegen nyelvek tanulása és az utazás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.