Közélet

Influenza: egyre több európai országban van kiterjedt járvány

Influenza: egyre több európai országban van kiterjedt járvány

2015. január 24., szombat
Influenza: egyre több európai országban van kiterjedt járvány

Egyre több európai országban, köztük Magyarországon is kiterjedt influenzajárvány van - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook-oldalán.

Mint kifejtették: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenza-jelentése szerint Európában terjed az influenza, főleg a kontinens nyugati és északi részén. Az ECDC-hez beérkezett, a 2015. január 12. és 18. közötti időszakra vonatkozó adatok szerint Finnország, Svédország, Lettország, Anglia, Hollandia, Belgium, Portugália, Olaszország, Szlovénia és Horvátország, továbbá Magyarország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be. A WHO európai régiójából 29 ország számolt be fokozódó influenzaaktivitásról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáinak 40 százalékából mutatták ki az influenzavírust a laboratóriumi vizsgálatok. Magyarországon ez az 50 százalékot is meghaladta az elmúlt héten - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Mint felidézték: az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint az elmúlt héten 16 400 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ezzel hivatalosan Magyarországon is megkezdődött a szezonális influenzajárvány. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy az általános személyi higiénés szabályok betartásával - különös tekintettel a kézmosásra, a köhögéssel és tüsszentéssel kapcsolatos etikettre - a fertőzés esélye csökkenthető. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata - jegyezték meg. Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akik ellátási körzetei a népesség legalább egy-öt százalékát lefedik. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő aktivitásról is jelentést adnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.