Kultúra

Hungarikummá minősítik a magyar cirkuszi lovas akrobatikát

Hungarikummá minősítik a magyar cirkuszi lovas akrobatikát

2015. január 10., szombat
Hungarikummá minősítik a magyar cirkuszi lovas akrobatikát

Elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása - jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Cirkuszcsillagok című új műsorának szombati megnyitóján.

Az államtitkár felidézte a műfaj elmúlt három évének legfontosabb állomásait: 2011-ben az előadóművészeti törvény a magyar jogrendbe illesztette a cirkuszművészetet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2012-ben nemzeti előadó művészeti szervezetté minősítette a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.-t (MACIVA), valamint egy 2013-as törvény megerősítette, hogy a cirkusz önálló előadóművészeti műfaj lehessen.

Hoppál Péter

azt is megemlítette, a kulturális államtitkárság támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épülete a Liget Budapest program keretében megújulhasson. "A mostani nemzeti gálaműsor több szempontból is jelentősnek és különlegesnek számít, elsősorban azért, mert hazánk legkiválóbb artistaművészei lépnek fel a porondon" - emelte ki a szombattól márciusig 15-ig látható előadást méltatva az államtitkár. A nemzetközi hírű előadóművészek névsorából kiemelte a Monte Carlóban aranyérmet nyert

Richter Flóriánt

, a Donnert lovascsoportot, valamint

Axt Ibolya

trapézművészt. Mellettük a közönség találkozhat még a 14 év után újra a fővárosi porondra lépő

Rippel

fivérekkel,

Pakucza József

erőművésszel, valamint a Baross Imre Artistaképző növendékeivel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.