Kultúra

Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön

Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön

2015. január 5., hétfő
Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön
hungarikum_logo

Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön címmel a Közélet Alapítvány kiállítás-megnyitóval, előadásokkal, műsorral és gasztronómiai bemutatóval egybekötött rendezvénysorozatot szervez három olyan Csongrád megyei településen, ahol még nem jött létre települési értéktár.

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt 2012. áprilisában fogadta el a Magyar Országgyűlés. A kihirdetést követően, 2012. októberében 16 taggal megalakult a Hungarikum Bizottság, 2013. április 17-től pedig hatályossá vált a törvény végrehajtási rendelete a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról. A Hungarikum Bizottság elnöke pályázatot hirdetett a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására, az ezen értékeket bemutató terek kialakítására, rendezvények szervezésére. A pályázaton nyert támogatásból valósítja meg a Közélet Alapítvány Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön című rendezvénysorozatát.

A rendezvények időpontjai és helyszínei:

2015.01.08. (csütörtök) - Szatymaz (Dankó Pista Művelődési Ház, Dózsa György u. 42.) 2015.01.09. (péntek) - Algyő (Algyői Faluház és Könyvtár, Búvár u. 5.) 2015.01.10. (szombat) - Deszk (Deszki Faluház és Könyvtár, Tempfli tér 8.) A programok mindhárom napon 15 órától 19 óráig tartanak. A Csongrád Megyei Közgyűlés a nemzeti örökség megőrzése, a nemzeti azonosság-tudat erősítése érdekében 39/2013. (VI.7.) Kgy. határozatával döntött a Csongrád Megyei Értéktár felállításáról, amely azóta is folyamatosan bővül. A Közélet Alapítvány rendezvényeinek célja, hogy népszerűsítse a Csongrád Megyei Értéktárat, valamint a Dél-Alföld hungarikumait, kiemelt nemzeti értékeit. A települési önkormányzatok döntést hozhatnak arról, hogy kívánnak-e élni a települési értéktár létrehozásának lehetőségével. Települési Értéktár Bizottságot hozhatnak létre, amelynek feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítása, összegyűjtése, valamint azok megyei értéktárba történő megküldése. A Közélet Alapítvány most olyan Csongrád megyei településeken szervez Hungarikum Ünnepet, ahol még nincs települési értéktár. Ezen rendezvények célja, hogy felhívják a lakosság és a helyi döntéshozók figyelmét arra: érdemes összegyűjteni a helyi értékeket, hiszen azok a megyei értéktárba kerülve nagyobb publicitást nyernek, növelik a település hírnevét, közvetve a gazdaság fellendüléséhez is hozzájárulhatnak. A helyben összegyűjtött értékek bizonyos kritériumoknak megfelelve felkerülhetnek a kiemelt nemzeti értékek, sőt, akár a hungarikumok listájára is. A Hungarikum Ünnep a Dél-Alföldön című rendezvénysorozat keretében bemutatásra kerül egy vándorkiállítás, amely áttekintést ad a hungarikum-törvény adta lehetőségekről, az értéktárak rendszeréről. Bemutatja a Dél-Alföld hungarikumait, köztük a csabai és a gyulai kolbászt, a Pick és a Herz téliszalámit, a makói hagymát és a halasi csipkét. Tablók mutatják be a Dél-Alföld kiemelt nemzeti értékeit is, az alföldi kamillavirágzatot, a szőregi rózsatövet, a csongrádi bort, a békési szilvapálinkát, a szentesi paprikát valamint a szegedi fűszerpaprika-őrleményt. A rendezvények része egy előadás-sorozat is, melynek keretében

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke bemutatja a Csongrád Megyei Értéktárat.

Székely Anna

, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság tagja felvilágosítást ad a helyi értéktárak létrehozásával, működésével kapcsolatban.

Balogh László

, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság tagja a hungarikumok médiában való megjelenéséről és köztudatban elfoglalt helyéről beszél. Az érdeklődők bizonyos kiemelt nemzeti értékekről is hallhatnak előadásokat, melyeket konzultációs lehetőség követ. A Hungarikum Ünnepek műsorral zárulnak, helyi és meghívott előadók szereplésével. A rendezvényeket gasztronómiai bemutató, kóstoló, valamit kézműves termékek vására kíséri.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.