Gazdaság

Hétfőig lehet a munkáltatótól adómegállapítást kérni

Hétfőig lehet a munkáltatótól adómegállapítást kérni

2015. január 31., szombat
Hétfőig lehet a munkáltatótól adómegállapítást kérni

A munkavállalók legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak arról, kérik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat.

Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-ig igazolást kapnak, ezután nincs egyéb teendőjük. Tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását készítette el munkáltatója. Ha a munkáltató nem vállalja az adómegállapítást, lehetőség van a NAV közreműködésével készülő egyszerűsített bevallásra - ezt február 16-ig lehet kérni -, amelynek révén ugyancsak egy nyilatkozat kitöltésével letudható az adóbevallás. Bármely bevallási módot választja is valaki, február 2-ig meg kell kapnia a kifizető igazolását a tavalyi jövedelemről és az év közben levont adóelőlegről. Az igazolás tartalmazza azt is, ha az adózó a NAV közreműködését kérheti. A munkáltatói adómegállapítást a 14NY29-es, az egyszerűsített bevallást a 1453NY jelű nyilatkozatban lehet kérni. Az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok a NAV honlapján és ügyfélszolgálatain elérhetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.