Közélet

Fantomdiákok az egykori Rogers iskolában?

Fantomdiákok az egykori Rogers iskolában?

2015. január 26., hétfő
Fantomdiákok az egykori Rogers iskolában?
rogers_tuntetes

Az Index.hu hírportál szerint a múlt héten bezárt szegedi Rogers Gimnázium számos esetben csak papíron létező diákokat oktatott, vagyis nem létező tanulók után vett fel állami támogatást.

"A vizsgálat nem zárult le, jogerős döntés nincs, a Magyar Államkincstár mégis leállította annak az alapítványnak a támogatását, ami a héten két szegedi középiskola bezárására kényszerült. Az államkincstár szerint nem tehettek mást, miután az alapítvány kétszer is valótlan adatok közölt az állami pénzek igénylésekor. Az ügyben a NAV is nyomoz, már 600 embert hallgattak ki állítólagos fantomdiákok miatt" -

írja

az Index.hu. A hírportál szerint két ellenőrzés is valótlan adatokat mutatott ki annál az alapítványnál, amely a tanév közepén kényszerült bezárni két iskoláját Szegeden. "Egy 2013-as ellenőrzésen felmerült a gyanú, hogy a felnőttképző iskolába olyan diákok után is felvették az évi 150 ezer forintos állami támogatást, akik nem járnak iskolába. Egy volt tanár például azt mondta: 30–44 fős jelenléti ívekkel kezdték a tanévet, de jó, ha 15-18 diákkal találkozott év közben, akik közül 7-8 hallgató jelent meg az órákon" - olvasható a hírportálon. Az alapítvány cáfolta ezeket a híreszteléseket. Szerintük a problémákat az okozta, hogy egy volt munkatársuk ledarálta a diákok adatlapjait az érettségi után, ezért nem tudtak mindent bemutatni az ellenőrzésen. Az alapítvány szerint azért sem lehetett megtalálni utólag sok egykori diákot, mert sokan már elköltöztek, férjhez mentek és nevet is változtattak, ezért jöttek vissza a rendőrségi megkeresések. Az ügyben nyomozás indult, a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói fokozott ügyészi felügyelet mellett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak, jelenleg még nincs gyanúsított. Az iskolák bezárásához nem a rendőrségi nyomozás, hanem az alapítvány működését felügyelő Magyar Államkincstár (MÁK) lépése vezetett. Egy 2013-as ellenőrzés szerint az alapítvány a 2012-évi elszámolásában valótlan adatokat közölt, feltehetően ugyanarról van szó: nem tudtak igazolni minden diákot. A kincstár ezért a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezte az iskola fenntartóját, ami több, mint 56 millió forintot jelent. Az alapítványt nem ez a döntés tette tönkre. Ezt az 56 millió forintot ugyanis még nem kellett visszafizetnie az Esélynek, az ellenőrzés ugyanis még nem zárult le, azonban a következő évi ellenőrzésénél is problémák merültek fel. Ezután következett az a lépés, ami tulajdonképpen megpecsételte a két iskola sorsát. A Magyar Államkincstár visszavonta az alapítvány állami támogatását. 2014 októberétől már nem utalta a havi 19,3 millió forintos összeget. Az államkincstár válasza szerint csak annak az időszaknak a finanszírozását függesztették fel átmenetileg, azaz a helyszíni ellenőrzés lezárásáig és a tényállás tisztázásáig, amelyre a támogatás jogosulatlan igénybevételének gyanúja felmerült. Úgy tűnik, a Rogers Gimnázium csak áldozatául esett azoknak a hibáknak vagy szabálytalanságoknak, amiket az Esély Alapítvány követett el a Szefiben. A szegedi Rogers Gimnázium megszűnése semmilyen módon nem érinti a budapesti és a tatai Rogers-iskolákat, azokat ugyanis más alapítványok tartják fent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.