Kultúra

Első világháborús emléknap és konferencia Ópusztaszeren

Első világháborús emléknap és konferencia Ópusztaszeren

2015. január 14., szerda
Első világháborús emléknap és konferencia Ópusztaszeren

Január 23-án, pénteken emléknap és tudományos konferencia keretében emlékeznek meg az I. világháborúban elesett eleinkre, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot írásban jelezhetik az info@opusztaszer.hu e-mail címen, január 22., csütörtök 12 óráig!

Program:

11.00 Köszöntő: Kertész Péter (ügyvezető igazgató, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark) 11.10 Megnyitó: Szakály Sándor (főigazgató, Veritas Történetkutató Intézet) 11.20 Pollmann Ferenc (tudományos főmunkatárs, Hadtörténeti Intézet és Múzeum): A Monarchia és a többiek – Barátok és ellenségek. 11.40 Koszta István (történész, újságíró, Csíkszereda): A háborúzó Balkán és Románia 12.00–12.30 Szünet, szendvicsebéd. 12.30 Kiss Gábor Ferenc (egyetemi adjunktus, SZTE): Erőviszonyok az első világháború előestéjén 12.50 Horváth Csaba (parancsnokhelyettes, Hadtörténeti Intézet és Múzeum): Hadműveleti tervek és a felderítés működése a háború mozgó- és állásháború időszakában 13.10 Pintér Tamás (történész, kuratóriumi elnök, Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány):„Újra itt a háború, ki éli túl?” 1915: új ellenség az Isonzónál 13.30–13.40 Kávészünet 13.40 Stencinger Norbert (történész, Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány):Harcok a Doberdó-fennsík védelmében az első isonzói csatában. A terepbejárások tapasztalatai 14.00 Nagy Tamás (vasúttörténész, tanár Bárdos László Gimnázium): A Monarchia vasútjai az első világháborúban 14.20 Konferencia zárás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.