Egyház

Egymás megismerése Isten szemén keresztül - ökumenikus istentisztelet a dómban + FOTÓK

Egymás megismerése Isten szemén keresztül - ökumenikus istentisztelet a dómban + FOTÓK

2015. január 21., szerda
Egymás megismerése Isten szemén keresztül - ökumenikus istentisztelet a dómban + FOTÓK
okumenikus_imahet_szegedi_dom35_gs

Fekete Károly református, Gáncs Péter evangélikus és Kiss-Rigó László római katolikus püspök közösen hirdetett igét kedd délután a dómban. Az ökumenikus istentiszteleten önmagunk és egymás megismerésére, elfogadására hívták fel a figyelmet.

Az Ökumenikus Imahét egyik állomásaként tartottak istentiszteletet kedd délután a Fogadalmi templomban, ahol közösen hirdetett igét

Fekete Károly

református,

Gáncs Péter

evangélikus és

Kiss-Rigó László

római katolikus püspök. Egyetemes hitvallásuk, a Hiszekegy elszavalását követően egyenként, mégis Isten igéjében összeforrva egyként szólították meg a híveket. Kiss-Rigó László hangsúlyozta: régi hagyománya van már annak, hogy évente legalább egy alkalommal ilyen közösséget alkotva összegyűlnek, és hálát ad érte, hogy a Dóm padsorait most is megtöltötték az emberek. Külön köszöntötte Fekete Károlyt, akinek személyében egy új püspököt üdvözölhetett.

okumenikus_imahet_szegedi_dom27_gs

"Divatos kifejezés mostanában a tolerancia, melyet sokan hangoztatnak, de talán kevesebben tudják, hogy mi is kell hozzá. Ahhoz, hogy toleránsak legyünk családunkhoz, társadalmunkhoz, meg kell először ismerni a másik oldalt. Sajnos általában az ember még saját magát sem ismeri igazán" - mondta el a római katolikus püspök. Hozzátette: Isten azonban tökéletesen ismer minket minden erősségünkkel, gyengeségünkkel egyetemben, érdemes hát az ő szemszögéből magunkra és embertársainkra tekinteni, hogy sokkal hitelesebb képet kaphassunk. "Hiszem, hogy ez az imahét is hozzájárul ahhoz, hogy egy kicsit jobban megismerhessük egymást" - zárta gondolatait. Gáncs Péter evangélikus püspök szerint nem csak ember kíván kapcsolatot teremteni Istennel, de maga Isten is keresi a párbeszédet a teremtményeivel. Mikor Krisztus vizet kért, akkor nem csupán a test sanyarúsága miatt tette, szavai mögött az Úr hangja kereste a kapcsolatot az emberrel. "A teremtés hetedik napja az az ünnep, amikor az ember megélhetné a találkozást Istennel. Hallani kell a hangját, hiszen nincs messze tőlünk, sőt elérhető közelségben van mindannyiunkban" - magyarázta az evangélikus püspök.

okumenikus_imahet_szegedi_dom38_gs

"A szenzáció világában éljük mindennapjainkat, életünket tények szürke grafikonjai, százalékok és kimutatások irányítják. A kíváncsiság erőszakos módjával törünk be egymás életébe, kutatjuk időleges boldogulásunk forrását. Ehelyett inkább a zsoltárokban is hirdetett, szeretettel összekötött tudást kell keresnünk, melynek segítségével nyitott szemmel, nyitott szívvel közelíthetünk egymáshoz. Ez köt össze barátot a baráttal, szerelmest a párjával és szülőt a gyermekével" - folytatta Fekete Károly református püspök. Mint mondta, ezzel a tekintettel figyeli minden mozdulatunkat az Úr is, belénk tekint, akár az orvos a műszerével. "Boldog ember az, aki átéli ennek a nagyszerűségét" - hangsúlyozta a református püspök.

Az ökumenikus imahét következő állomásai:

Január 21., szerda 18:00 — Szt. József jezsuita templom Igét hirdet: Sztupkai Mihály metodista lelkész Január 22., csütörtök 18:00 — Baptista imaház Igét hirdet: Juhász András református lelkész Január 23., péntek 18:00 — Kalkuttai Boldog Teréz templom Igét hirdet: Szaplonczay Miklós görög katolikus lelkész Január 24., szombat 18:00 — Tarjáni plébániatemplom Igét hirdet: Balogh Barnabás baptista lelkész Január 25., vasárnap 18:00 — Honvéd-téri református templom Igét hirdet: Kiss-Rigó László római katolikus püspök Az alkalmak perselyadományait a szeptember 25. és 27. között megrendezendő Tágas Tér Fesztivál – Szegedi Egyházi Napok megvalósulására ajánlják fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.