Sport

Darts: Szegeden is érződik a világbajnokság hatása

Darts: Szegeden is érződik a világbajnokság hatása

2015. január 10., szombat
Darts: Szegeden is érződik a világbajnokság hatása
dart-454190_1280

A rendszerint az év végén kezdődő, újévbe átnyúló PDC (Professional Darts Corporation) világbajnokság sokakat leültet a televízió elé az ünnepi időszakban. A remek körítés és a kiváló játékosok pazar szórakozást nyújtanak a meccsek alatt, az esemény pedig nem múlik el nyomok nélkül a Szegedi Biliárd SE darts szakosztályánál sem.

A szakosztály 12 igazolt játékossal működik, akik másod- és harmadosztályban játszanak, azonban mint azt

Szabó Attila

, az egyesület elnöke portálunk megkeresésére elmondta, az év ezen időszakában, a világbajnokságnak köszönhetően megnő az érdeklődés a sportág iránt, nem kivétel ez alól az idei év sem, így most megnövekedett számú kezdő játékosa van a klubnak. „Kétféle versenyengedélyt lehet kiváltani, van a nagy verseny engedély amin a nemzeti bajnokság fordulóin lehet indulni, illetve van egy szabadidős verseny engedély, aminek elenyésző költsége van, ebből most több lesz, olyan tíz körüli kiváltott engedélyre számítok,ezekkel a területi, kisebb versenyeken el lehet indulni” - részletezte a szakosztály összetételét Szabó Attila. Az elmúlt időszakból a szakosztályvezető az egyéniek terén bizonyult a legjobbnak a Szegedi Biliárd SE dartsosai közül, összetettben kilencedik helyen zárt Szabó Attila a nemzeti bajnokságban, valamint párosban egy tótkomlósi dartsossal párban harmadik helyen végeztek. A másodosztályú csapatnak sikerült elérnie célját, és bent maradt osztályában, míg a harmadosztályú csapat szereplése egy kicsit a várakozáson alulira sikerült, így ezen javítanának idén a szegediek. „Most a régi játékosok nem férnek oda a táblához edzeni, mert annyi a kezdő, a lelkesen újrakezdő játékos, akik odaállnak gyakorolni, de persze ebből van lemorzsolódás, azonban minden évben vannak néhányan, akik megmaradnak. Két héttel ez előtt rendeztünk egy teljesen amatőr versenyt, a győztes pedig már mára csapattagnak mondhatja magát, kiemelkedő teljesítménnyel rukkolt elő, így az amatőr szintet egy lépésből kinőtte” – részletezte a legutóbbi klub által szervezett verseny utóéletét a szakosztályvezető. A darts sem különbözik a többi sportágtól az edzések terén, azok a profik, akiket a nemrégen befejeződő Vb-n láthattunk, naponta több órát töltenek el az egyes szektorok gyakorlásával, a szegedi dartsosok ha nem is ennyit, de hetente többször gyakorolnak a versenyeik előtt. „A hét minden napján lenne módunk edzeni, de a megbeszéltek alapján két-három alkalommal szoktunk közösen edzeni a csapattagokkal. Én személy szerint, mivel nekem otthon is van táblám, minden nap edzek, ezt úgy nem lehet csinálni, hogy az ember nem naprakész. Mint minden sport,úgy a darts is követeli az ember minden napját, hol negyed órát, hol akár három órát töltünk naponta a sporttal” – mondta el a hétköznapokkal kapcsolatban Szabó Attila.

A TV-ben szórakoztatást látunk

Azoknak, akik kedvet kapnának a sportághoz, Szabó Attila a kezdés el szokta mondani, hogy amit a világbajnokság ideje alatt látunk a TV-ben, az szórakoztatóipar, az a teljesítmény nem lehet reális cél a játékosok előtt. „Mint ahogy nem vezetünk úgy az utcán, mint a Forma 1-es versenyzők, akiket megnézünk a hétvégén, mert ez kikapcsolódás, ugyanígy a Föld 6 milliárd emberéből látunk 32 nagyon ügyeset a Vb alatt, számunkra ez nem lehet cél. Nekünk a szabadidő tartalmas eltöltése, kapcsolatok kiépítése a fontos, de nekünk ez a teljesítmény nem lehet cél, mert különben megkeseredik az ember egy idő után. Ugyanakkor ez a sport is megkívánja a maga állóképességét, a koncentrációját, némi szorgalmat és a sport iránti alázatot” – fűzte hozzá Szabó Attila.

A legutóbbi világbajnokság döntőjének utolsó szettje:

Természetesen a végül a skót Gary Anderson győzelmével zárult világbajnokságról is megkérdeztük Szabó Attilát, aki elmondta, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylornak szorított a viadalon, nagyon respektálja az ő teljesítményét. Ugyanakkor a szegedi dartsos szerint ez volt az utolsó év, amikor az idősebb generáció elhódította ezt a trófeát. „Szerintem a jövő évtől kezdve a fiatalok az első négy helyet bitorolni fogják. Annyira agilisek, annyira más stílusban űzik már a dartsot, hogy ez eredményre fog vezetni. Fontos, hogy a darts a kocsmasportok közül nőtte ki magát, a nemzeti bajnokság fordulóin szondáztatás van, tilos az alkohol Magyarországon a verseny közben. A fiatalok már ebbe nőnek bele, már más stílusban játszanak, az öregek pedig nehezen dolgozták ezt fel, régi felvételeken még lehet látni, hogy egy korty sör belefért két dobás között, így véleményem szerint az idősebb játékosok egyszerűen lemorzsolódnak majd a jövőben” – mondta el véleményét a jövővel kapcsolatban Szabó Attila. A Szegedi Biliárd SE dartsosai számára január 17-én kezdődik a bajnokság, akkor rajtol a nemzeti bajnokság, amelyen a szegediek hat egyéni indulóval képviseltetik majd magukat a tervek szerint a budapesti viadalon. „Mindig fontos az első verseny, hiszen a teniszhez hasonlóan kiemelési rendszer van, tehát hogyha valaki egy kiugróan jó teljesítménnyel az első nyolcba bejut, akkor a következő fordulót kiemeltként várhatja, ami nagy fegyvertény, erre egyébként van is esélyünk” – fogalmazott a célokkal kapcsolatban Szabó Attila. A nemzeti bajnokság rajtja után január 23-án a Kelet-magyarországi régió ligájának első fordulóját rendezik Szegeden az egyesület szervezésében, így ekkor versenyeznek először 2015-ben hazai környezetben a szegedi dartsosok, akiknek most létszáma megszaporodott, ám Szabó Attila örülne, ha sikerülne stabilizálni a jövőben ezt a létszámot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.