Közélet

Budapesten veheti át SZTE-s díszdoktori címét Angela Merkel

Budapesten veheti át SZTE-s díszdoktori címét Angela Merkel

2015. január 28., szerda
Budapesten veheti át SZTE-s díszdoktori címét Angela Merkel
merkel_mti

Hivatalosan bejelentette szerdán a német kormány szóvivője, hogy Angela Merkel február 2-án Budapestre látogat. A német kancellárt díszdoktorrá avatta a Szegedi Tudományegyetem, a címet az SZTE budapesti küldöttsége adja át neki.

Steffen Seibert

Berlinben kiadott közleménye szerint Merkel és vendéglátója,

Orbán Viktor

miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet beszélik meg". Jelezte a német szóvivő, hogy a kancellár

Áder János

köztársasági elnökkel is találkozik. Az

Vs.hu

értesülései szerint a német kancellárt díszdoktorrá nyilvánította a Szegedi Tudományegyetem, a címet várhatóan a fővárosban veszi majd át

Merkel.

A cikk szerint a SZTE azt szerette volna, hogy az ünnepélyes oklevélátadás Szegeden legyen, de a német fél a szűk időkeret miatt ezt reménytelennek tartotta. Az

Index.hu

szerint az egyetem vezetése február másodikán Budapestre utazik, és az Andrássy Egyetemen adja át a kancellár díszdoktori címét.

A Szegedi Tudományegyetem az alábbi közleményt adta ki az ügyben:

"A Szegedi Tudományegyetem „tiszteletbeli doktora”, azaz Doctor Honoris Causa címet adományozott 2013. februárjában Angela Merkel számára. Németország szövetségi kancellárja 2015. február 2-án veszi át az elismerést az SZTE küldöttségétől. A Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény három kara – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezésére 2013. február 4-én terjesztette a Szenátus elé a javaslatot Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja díszdoktori címével kapcsolatosan. Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért” nyerte el a Szegedi Tudományegyetem „Doctor Honoris Causa” kitüntető címet. Az SZTE díszdoktorává avatás ceremóniája is része lesz Angela Merkel 2015. február 2-i magyarországi programjának. A jeles aktusnak a budapesti Andrássy Egyetem ad otthont, amelyet köszön a Szegedi Tudományegyetem. A két felsőoktatási intézmény hagyományosan jó kapcsolatának köszönhetően a díszdoktorrá avatási ceremónián az SZTE 20 fős delegációval képviselteti magát. Az SZTE-küldöttség tagja lesz a szegedi egyetem rektora: Szabó Gábor fizikus akadémikus, továbbá a rektorhelyettesek, a Doktori Bizottság elnöke, a javaslatot megfogalmazó három kar dékánja és mai vezetője, továbbá a Tisza-parti universitas hét kiváló, a tudományban is jeleskedő hallgatója" - olvasható a közleményben.

Korábban írtuk:

Angela Merkel kancellár budapesti látogatása azt mutatja, hogy Magyarország fontos Németországnak, ugyanakkor a német kormányzat továbbra is "kritikus pragmatizmussal" viszonyul a magyar kormány tevékenységéhez. A berlini Tudomány és Politika Alapítvány - Német Nemzetközi Politikai és Biztonsági Intézet (Stiftung Wissenschaft und Politik - Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit, SWP) uniós integrációval foglalkozó kutatócsoportjának vezetője rámutatott, hogy a diplomáciában a kormányfői látogatás a legmagasabb szintű érintkezési formák közé tartozik, és önmagában erős politikai üzenetet hordoz. Angela Merkel budapesti látogatása így elsősorban azt jelenti, hogy Magyarország "változatlanul fontos" Németországnak, és a német-magyar viszonynak "magas helyi értéke" van Németország nemzetközi kapcsolatrendszerében, azzal együtt is, hogy a kormányzati viszonyt tekintve az utóbbi években megmutatkoztak "eltérő hangsúlyok" és tisztázó vitákra is szükség volt - mondta a tekintélyes független kutatóintézet munkatársa. Angela Merkel legutóbb 2009-ben járt Budapesten.

Kai-Olaf Lang

a február-2-i látogatás időzítéséről úgy vélte, hogy nem csak a kancellár programjának rendszerint nagyfokú sűrűsége az oka annak, hogy az újabb budapesti útra nem került sor korábban. A magyar kormányfő berlini látogatásainak viszonzása elől "nem lehet tartósan kitérni", hiszen Magyarország partner, a Fidesz pedig a CDU/CSU pártszövetség testvérpártja (Merkel a CDU elnöke), az időzítés azonban kifejezi, hogy "a német-magyar kapcsolatok ugyan a legmagasabb szinten is működnek, de Berlin nincs állandó készenlétben", ha meghívás érkezik Budapestről - mondta az elemző. Szerinte Berlin számára nyilvánvaló, hogy a magyar fél megpróbál majd tőkét kovácsolni a kancellári látogatásból, viszont azzal, hogy a vizit előkészítése "hosszabb időt vett igénybe", a német fél jelzi, hogy "nem adta magát könnyen". További fontos tényező, hogy a német kancellár "az országot látogatja meg", és nem csupán kormányfő kollegáját, amikor a kétoldalú kapcsolatok keretében hivatalos látogatást tesz egy államban. A német-magyar viszonyrendszer pedig rendkívül szerteágazó, számos rétege, dimenziója van, és ezt a kapcsolatot a kormányközi viszonytól függetlenül is "ápolni kell" - emelte ki Kai-Olaf Lang.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.